Hallandsposten

Kommunen ratar porrfilter i skolorna

- Sandra Killgren ski@hallandspo­sten.se

Laholm: Halmstad, Varberg och Kungsbacka har infört porrfilter i alla kommunala skolors nätverk. Det skiljer sig från Laholm vars brist på filter väcker kritik.

Att nätverket i Laholms kommun saknar porrfilter väcker irritation. I en kritisk skrivelse framförs vikten av att göra skolornas it-miljö fri från pornografi.

Halmstad, Varberg och Kungsbacka har redan infört porrfilter i samtliga kommunala skolors nätverk och i Falkenberg har arbete med en åtgärdspla­n satt i gång.

Nu är det på tiden att Laholm gör detsamma. Det anser en Veingebo som vill att Laholms kommun ser till att alla förskolor, skolor, fritids och bibliotek i kommunal regi blir porrfria zoner.

”Porrindust­rins aggressiva marknadsfö­ring når även barn som inte själva söker aktivt efter porr bland annat genom popup-annonser, enkla sökord och länkade filmer”, skriver Veingebon.

För att lösa problemet anser skribenten att kommunen ska installera porrfilter på sina digitala enheter och nätverk.

Hon tycker även att en porrfri policy som påvisar att det inte är okej att spela upp porr via kommunens nätverk och digitala enheter borde införas. Riktlinjer som Veingebon även anser borde gälla privat utrustning, till exempel mobiltelef­oner, på kommunala verksamhet­er där barn håller till.

”Som kommuninvå­nare förväntar jag mig att förskola, skola, fritids, bibliotek och andra platser i kommunens regi där barn vistas ska vara en porrfri zon utan risk att exponeras för porr”, skriver Veingebon.

I dagsläget använder kommunen enbart filter till för att ta bort mejl som innehåller porr.

För webben finns det däremot inget porrfilter.

– Det är en övervägnin­g som vi har gjort och en fråga som har behandlats vid ett flertal tillfällen, säger Ove Bengtsson, it-chef på Laholms kommun.

En av anledninga­rna till att tidigare diskussion­er inte har utmynnat i några åtgärder är att det råder en tveksamhet gällande de tekniska lösningarn­a och att dessa skulle vara 100 procent täta.

– Det finns alltid sätt att göra på för att komma förbi den här typen av filter. Sedan är det även en kostnad och slöar ned internet, säger Ove Bengtsson.

Med det inte sagt att frågan om porrfilter kan komma att diskuteras ytterligar­e inom en inte allt för avlägsen framtid.

– Vi ska kika på det och svara på den synpunkt som har kommit in, avslutar Ove Bengtsson.

Det finns alltid sätt att komma förbi den här typen av filter. OVE BENGTSSON Kommunens it-chef

 ?? Bild: Agnes Kågström ?? I Halmstad, Varberg och Kungsbacka har porrfilter införts och i Falkenberg finns en motion om åtgärdspla­n. Det skiljer sig från Laholms kommun där it-miljön inte har filter för att begränsa porrtillgå­ngen.
Bild: Agnes Kågström I Halmstad, Varberg och Kungsbacka har porrfilter införts och i Falkenberg finns en motion om åtgärdspla­n. Det skiljer sig från Laholms kommun där it-miljön inte har filter för att begränsa porrtillgå­ngen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden