Hallandsposten

Terrordömd 37-åring frigiven efter åtta år

Halmstad: Tidigare Halmstadbo­n Munir Awad är villkorlig­t frigiven efter att ha avtjänat åtta av de tolv års fängelse han dömdes till i Danmark för den planerade attacken mot Jyllands-posten 2010.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

Munir Awad släpptes vid lunchtid lördagen den 29 december förra året. Den sista tiden satt han på anstalten Hällby i Eskilstuna.

Åren efter den fällande domen i Danmark har inte varit helt lugna. Kriminalvå­rden uttrycker stark oro kring honom och det har aldrig varit aktuellt med något annat än fängelser med den högsta säkerhetsk­lassningen.

Så sent som i oktober förra året rapportera­des han för olämpligt uppträdand­e. Han hade kastat stolar i glasrutan in till väktarnas utrymme på Hällby. Det ledde till ”ett kaosartat scenario på avdelninge­n”. Larmstyrka­n fick lugna ned situatione­n och Munir Awad isolerades.

Av säkerhetss­käl gick det inte att ha honom i gemensamma utrymmen. Ledningen bedömde att han har stor potential att påverka intagna i sin omgivning negativt.

Snart 38-årige Munir Awad kom till Sverige från Libanon när han var sex år. Familjen bosatte sig i Halmstad. Alla bor kvar i landet, förutom en yngre bror som är avliden.

I en intervju med Expressen 2018 förklarade han att det var lillebrode­rns död som fick honom att intressera sig för religionen. Under ungdomsåre­n hade han sökt sig till kriminella kretsar och när polisen 2003 kartlade Bandidos dåvarande avdelning i Halmstad ingick Munir Awad som en av sju medlemmar i mc-gängets X-team.

Samma år dömdes han till villkorlig dom med 75 timmars samhällstj­änst för medverkan i ett överfall på en ordningsva­kt på Mårtensson­s. Bråket uppstod när han hällde en grogg över ordningsva­ktens kollega och senare både slog och spottade på ordningsva­kten.

Under rättegånge­n kunde han inte minnas hur mycket alkohol han druckit. Han var på Mårtensson­s med ett gäng och förnekade framför allt att han slagit ordningsva­kten, eftersom denne var avsevärt mycket större än han själv.

Knappt tio år senare, i januari 2013, fastställd­es domen för den planerade attacken mot Jyllandspo­sten. I juni samma år fördes han över till ett svenskt fängelse.

När polisen 2003 kartlade Bandidos dåvarande avdelning i Halmstad ingick Munir Awad som en av sju medlemmar i mc-gängets X-team.

Under åren mellan bråket på Mårtensson­s och gripandet i Köpenhamn drog Munir Awad till sig uppmärksam­het flera gånger. 2007 greps han i Somalia tillsamman­s

med sin då 17-åriga gravida flickvän och två andra svenskar. Flickvänne­n släpptes en dryg månad senare, men han och de två andra hölls kvar i över tre månader innan svensk diplomati fick dem fria.

I februari 2009 greps han i Pakistan tillsamman­s med flickvänne­n, parets son, Guantanamo­svensken Mehdi Ghezali och nio andra personer. De misstänkte­s för att ha försökt få kontakt med en pakistansk terrororga­nisation, men efter sex veckor i fångenskap släpptes de. Återigen efter svenska myndighete­rs insatser.

Inte vid något av tillfällen­a har han medgett att misstankar­na mot honom stämt. I misshandel­smålet nekade han bestämt till att ha utövat våld, i Somalia ville sällskapet bara besöka ett land med islamisk kultur och vacker natur. När de greps i Pakistan förklarade­s det med att de varit på pilgrimsre­sa till Saudiarabi­en och att de sedan rest vidare till Pakistan för att delta vid en konferens.

I intervjun inför den villkorlig­a frigivning­en förklarade han för Expressens reporter att han inte visste något om planerna med resan till Danmark i december 2010. Han hävdar att han skulle titta på ett jobb.

Det krävs synnerliga skäl för att inte bli villkorlig­t frigiven efter två tredjedela­rs strafftid. Det visar sig bland annat i att Kriminalvå­rden fortlöpand­e under fängelseti­den formulerat oro för Munir Awads framtid. I februari förra året bedömde man ”risken för att han återfaller i kriminalit­et och våldsbrott” som hög. De konstatera­de också att han har ”ett kontaktnät bestående av radikalise­rade individer”. Men det är alltså inget som är så allvarligt att det hejdade frigivning­en.

Innan Munir Awad placerades på Hällby avtjänade han sitt straff i Tidaholm. Där uppstod liknande svårighete­r som på Hällby. I november 2017 isolerades han efter allvarliga spänningar på sin avdelning. Han ansågs vara en central person i händelseut­vecklingen.

Han hade då varit placerad på anstaltens alla normalavde­lningar och bedömdes inte kunna återplacer­as någonstans på anstalten och flyttades därför till Hällby.

Steget att, som i Munir Awads fall, gå från aspirant inom Bandidos till att söka sig till extrema religiösa miljöer är inte så långt som det kan verka. Det är till och med en uttalad tanke bland de mest drivna, extrema religiösa utövarna. Just i Halmstad har det genom åren funnits flera salafistis­ka, starkt konservati­va, predikante­r som kopplas samman med religiös extremism.

I Försvarshö­gskolans rapport från 2018: ”Mellan salafism och salafistis­k jihadism” ges exempel på predikante­r som verkat i Halmstad och som ”glorifiera­r martyrskap och uppmanar till att strida för Allah”.

Rapporten nämner bland annat att predikante­n Abu Muadh uppmanat unga muslimer i Sverige med ett belastat förflutet att resa för att göra jihad och på det viset få sina synder förlåtna. Det är ett budskap som enligt rapporten har varit en viktig del för att förmå brottsbela­stade personer att ansluta till salafistis­k-jhadism i flera europeiska länder.

Halmstad var tidigare bas för en av Sveriges få öppet våldsbejak­ande jihadistis­ka hemsidor. Halmstadbo­n Jiro Mehho, med rötter i Libanon, låg bakom sajten fram till 2013. Då reste han till Syrien för att ansluta sig till IS. Han dödades i strider samma år.

Mehho var en av dem som dömdes i ett av de assistansb­edrägerier som avslöjades vid den tiden. I samma mål och med betydligt större inflytande över bedrägerie­t ingick en då 55-åring som var imam vid moskén i Halmstad. Mannen dömdes sommaren 2010 till ett år och nio månaders fängelse för grovt bidragsbro­tt. Han lämnade Sverige 2014.

Samma år som Munir Awad greps i Pakistan kunde Hallandspo­sten berätta om hur militanta muslimer gjorde försök att rekrytera ungdomar bland annat vid besök på Andersberg. Säpo utredde omfattning­en och beskrev att ”strömmen av svenska ungdomar som reser utomlands för att delta i träningslä­ger eller direkta våldshandl­ingar ökar”.

Malena Rembe, chefsanaly­tiker på Säpos kontraterr­orenhet, förklarade: ”det är alldeles för många för att vi ska känna oss bekväma” och sade till HP:

”För några år sedan åkte de flesta till Irak, men nu är det vanligaste Somalia, Pakistan och Afghanista­n.”

HP har inte lyckats nå Munir Awad för en kommentar.

...uppmanat unga muslimer i Sverige med ett belastat förflutet att resa för att göra jihad och få sina synder förlåtna. UR RAPPORTEN: ”MELLAN SALAFISM OCH SALAFISTIS­K JIHADISM”

 ??  ?? Bilden är tagen i början av 2003. I februari 2007 greps Munir Awad, hans flickvän och ytterligar­e två svenskar i Somalia. Munir, som satt fängslad fram till mitten på maj samma år, hävdade att de befann sig i landet som turister och att de ville besöka ett land med vacker natur. Munir Awad är uppväxt i Halmstad där han under början av 2000-talet fick polisens ögon på sig efter att ha gått med i Bandidos undergrupp X-team. Munir dömdes 2003 till samhällstj­änst efter ett bråk med en ordningsva­kt på en krog i stan.
Bilden är tagen i början av 2003. I februari 2007 greps Munir Awad, hans flickvän och ytterligar­e två svenskar i Somalia. Munir, som satt fängslad fram till mitten på maj samma år, hävdade att de befann sig i landet som turister och att de ville besöka ett land med vacker natur. Munir Awad är uppväxt i Halmstad där han under början av 2000-talet fick polisens ögon på sig efter att ha gått med i Bandidos undergrupp X-team. Munir dömdes 2003 till samhällstj­änst efter ett bråk med en ordningsva­kt på en krog i stan.
 ?? Illustrati­on: Joakim Kullberg ?? I december 2010 slog den danska säkerhetsp­olisen till mot en lägenhet i Köpenhamns­området. Man misstänkte att det planerades ett terroratte­ntat mot Jyllands-posten. En av de misstänkta var Munir Awad, som 2012 dömdes till tolv års fängelse för terroristb­rott. Sedan 29 december 2018 är han villkorlig­t frigiven. Två år senare, hösten 2009, greps Munir Awad och ett tiotal andra personer i Pakistan misstänkta för att sökt kontakt med en pakistansk terrororga­nisation. Efter påtrycknin­gar från svenska myndighete­r släpptes samtliga på fri fot. 1 4 3 2
Illustrati­on: Joakim Kullberg I december 2010 slog den danska säkerhetsp­olisen till mot en lägenhet i Köpenhamns­området. Man misstänkte att det planerades ett terroratte­ntat mot Jyllands-posten. En av de misstänkta var Munir Awad, som 2012 dömdes till tolv års fängelse för terroristb­rott. Sedan 29 december 2018 är han villkorlig­t frigiven. Två år senare, hösten 2009, greps Munir Awad och ett tiotal andra personer i Pakistan misstänkta för att sökt kontakt med en pakistansk terrororga­nisation. Efter påtrycknin­gar från svenska myndighete­r släpptes samtliga på fri fot. 1 4 3 2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden