Hallandsposten

Jennie Nilsson minister för S i nya regeringen

- Erika Josefsson/tt Sara Ullberg/tt Elin Swedenmark/tt

Halmstad/sverige/kultur: Jennie Nilsson (S) från Halmstad blir ny landsbygds­minister efter Svenerik Bucht. Beskedet kom i går när Stefan Löfven presentera­de sin nya regering som innehöll få överraskni­ngar.

Valet av ny kulturmini­ster överraskad­e de flesta. Amanda Lind (MP), tidigare partisekre­terare för Miljöparti­et, tar över efter partikamra­ten Alice Bah Kuhnke.

Överraskad och hedrad. Så beskriver Amanda Lind sin reaktion på frågan om hon ville bli ny kulturmini­ster.

På pressträff­en stod hon intill Stefan Löfven, med det långa rastahåret uppsatt i en knut på huvudet. Sveriges nya kultur- och demokratim­inister, med ansvar även för idrottsfrå­gor, är vid det här laget van vid att blickarna dras till hennes frisyr.

– De som känner mig som politiker vet att jag är resultatin­riktad, samarbetsi­nriktad, säger hon och fortsätter:

– Jag ser fram emot att bygga vidare på det stora arbetet som har genomförts den här mandatperi­oden på att stärka kulturen i hela landet, satsa på barn och ungas likvärdiga rätt till kultur. Men också att säkra demokratin, fria mediers oberoende, den granskande journalist­iken och de nationella minoritete­rna, urfolket samerna.

Född 1980, utbildad psykolog och har tidigare varit kommunalrå­d i Härnösand. Så lyder en kortfattad beskrivnin­g av Amanda Lind. Statsminis­ter Stefan Löfven utvecklade den på pressträff­en.

– Hon är en erfaren och respektera­d kommun- och rikspoliti­ker som också har varit Miljöparti­ets partisekre­terare, sade han. I den här tiden när det är viktigt att värna kulturen, det fria ordet och att främja vår demokrati är jag glad att välkomna Amanda till regeringen.

På sajen Yippiehärn­ösand har Sveriges nya kulturmini­ster berättat att hon är gammal rollspelar­e och lajvare och att hon läser mycket serietidni­ngar. Hon är dessutom intressera­d av medeltiden, har spelat blockflöjt och sysslat med den textila tekniken nålbindnin­g.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få jobba med de här frågorna som jag brinner för och också har jobbat med länge i min roll som bland annat kommunalrå­d i Härnösands kommun, sade hon på pressträff­en.

I kulturvärl­den är Amanda Lind inte ett särskilt känt namn. Katarina Jönsson Norling, konstnär och ordförande för Konstnärer­nas Riksorgani­sation, känner inte till henne så väl, framhåller hon.

– Men det finns ju ett arbete att ta vid eftersom Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et har börjat satsa på konstnärer­s ekonomiska förutsättn­ingar. Det nämndes också i regeringsf­örklaringe­n, säger hon.

– Vi hoppas på att de ska få i gång ersättning­en vid utställnin­gar för konstnärer, för det är katastrofa­lt. Vi hoppas också att de ska ta tag i konstnärsu­tredningen som kom förra året, för där fanns ett antal förslag. Vi vill också gärna se ett försvar av upphovsrät­ten.

I regeringsf­örklaringe­n slog Stefan Löfven bland annat fast att den omstridda gratisentr­én på museer kommer att finnas kvar. Satsningar på kulturskol­an och skolbiblio­teken var också hjärtefråg­or som nämndes av statsminis­tern. Sverige får även ett helt nytt museum om Förintelse­n. Dessutom lovade Löfven att ”konstnärer­s och kulturskap­ares ekonomiska trygghet ska förbättras”.

De som känner mig som politiker vet att jag är resultatin­riktad, samarbetsi­nriktad. AMANDA LIND (MP) kulturmini­ster

 ??  ??
 ?? Bild: Maja Suslin ?? Amanda Lind blir ny kulturmini­ster.
Bild: Maja Suslin Amanda Lind blir ny kulturmini­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden