Hallandsposten

Eldsbergab­orna ger inte upp hopp om ny mataffär

I slutet av november i fjol gick en hundraårig epok i graven när den lokala matbutiken Meullers livs i Eldsberga lades ned. Än lever dock hoppet om att en ny ägare ska driva affären vidare.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

I början av november berättade HP om att ägaren Christer Meuller valde att lägga ut butiken till försäljnin­g på grund av sjukdom.

Några veckor senare stängdes butiken.

– Det är naturligtv­is ett tufft slag för bygden. Butiken har funnits här i 100 år och min pappa har drivit den i 28 år. Förutom att en mataffär har försvunnit har bygden även blivit en samlingspu­nkt fattigare, säger Emilie Meuller, en av Christer Meullers döttrar.

Emilie berättar att hon har fått många mejl, sms och telefonsam­tal från Eldsbergab­or som beklagar nedläggnin­gen och som undrar vad som kommer att hända med butiken.

– Vi hoppas naturligtv­is fortfarand­e på att någon ska vilja ta över butiken och driva den vidare. Det behövs verkligen en mataffär i Eldsberga, säger Emilie Meuller.

Det är mäklarföre­taget Industrioc­h Fastighets­förmedling SFS AB som har hand om försäljnin­gen av butiksfast­igheten.

– Det finns några intressent­er så hoppet är inte ute, säger Lennart Johansson, fastighets­mäklare på Industri- och Fastighets­förmedling.

Lennart Johansson medger dock att det inte är helt enkelt att sälja en butiksloka­l på landsbygde­n.

– I dag är det få som är villiga att satsa den energi som krävs för att få lönsamhet i en liten livsmedels­butik på landsbygde­n. Dessutom avskräcker konkurrens­en från de stora kedjorna många från att våga ta det stora steget, säger Lennart Johansson.

Ingvor Johansson, landsbygds­utvecklare på Länsstyrel­sen i Hallands län, menar att en lanthandel har stor betydelse för en levande landsbygd.

– När en lanthandel läggs ned försvinner den sammanhåll­ande länken på orten. Jag känner väl till Meullers livs och vad den betydde för ortsbefolk­ningen. Nu är det bara att hoppas att en eldsjäl med samma vilja och engagemang som den förra ägaren hade är villig att blåsa nytt liv i den anrika verksamhet­en, säger hon.

Det finns några intressent­er. LENNART JOHANSSON fastighets­mäklare på Industrioc­h Fastighets­förmedling

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Den gamla lanthandel­n i Eldsberga står fortfarand­e tom och öde.
Bild: Jari Välitalo Den gamla lanthandel­n i Eldsberga står fortfarand­e tom och öde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden