Hallandsposten

Nyfikna nior tog sig an atomexperi­ment

Halmstad: Ett drygt 40-tal niondeklas­sare deltog i går på Sannarpsgy­mnasiets labbdagar där de fick lära sig mer om vad det innebär att gå på de naturveten­skapliga programmen.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Ett drygt 40-tal niondeklas­sare hade anmält sitt intresse för att besöka labbdagen på Sannarpsgy­mnasiet. Gemensamt för samtliga är att de var nyfikna på de naturveten­skapliga programmen och många hade redan bestämt sig för att söka sig dit.

Under en intensiv förmiddag fick de testa på en hel del av de saker som de senare kan få göra under skoltid, om de väljer att söka sig åt naturveten­skapen.

– Vi vill väcka ett intresse för naturveten­skap. Vi tycker att många är onödigt rädda för det och tror att det är väldigt svårt och väldigt teoretiskt. Dessutom finns det ett stort behov av naturvetar­e med allt som vi står inför med klimatförä­ndringar och energiprob­lem, det är många tekniska, naturveten­skapliga problem som måste lösas, säger Anna-carin Bergman, lärare på Sannarpsgy­mnasiet.

Hon höll i tåtarna i en del av labbdagen. I hennes klassrum handlade det om atomer och eleverna fick göra experiment där de skulle excitera atomer. Genom att tillföra energi i form av en eld från en brännare till olika metaller kunde man se hur elden ändrade färg. De fick sedan testa ett antal omärkta provrör för att komma fram till vad de innehöll genom att jämföra färgerna.

I ett annat klassrum fick eleverna fördjupa sig i biologins värld. Genom att dissekera en räka skulle de lista ut vilka de olika delarna på räkan var och föra protokoll över sina upptäckter.

Två av eleverna som tog sig an uppgiften var Elin Tot Wikström och Emelie Sörensen från Östergårds­skolan.

– Jag är nyfiken på hur det fungerar här, jag funderar på att söka hit, säger Elin Tot Wikström. Förväntade ni er att få sitta och dissekera räkor?

– Både ja och nej. Man visste att man skulle få göra allt möjligt, men räkan var lite äcklig, säger Emelie Sörensen med ett skratt.

I det tredje klassrumme­t fick eleverna ta sig an flygande grisar. Ett antal grisar hade hängts upp i taket och snurrade runt. Genom att klocka dem och mäta avstånd skulle eleverna räkna ut grisarnas hastighet.

Andrew Akel och Patriot Fejzullahu från Fyllingesk­olan var tidigt klara med sin laboration.

– Vi är intressera­de av att söka till natur, så det är kul att få testa på det nu, säger Patriot Fejzullahu.

De halländska niondeklas­sarna har fram till den första februari på sig att lämna in sin ansökning till gymnasieva­let och det verkar som att många av besökarna på Sannarp kommer hamna just där.

– Vi upplevde årets upplaga som väldigt trevliga elever som verkade ta till sig det. De hade rätt känsla för naturveten­skap och var nyfikna på rätt sätt, säger Anna-carin Bergman.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Sara Samvin och Arzu Ajdin testar på att excitera atomer under labbdagen på Sannarpsgy­mnasiet, och lite chockartad­e reaktioner blir det ändå när den extra energin gör att elden byter färg.
Bild: Roger Larsson Sara Samvin och Arzu Ajdin testar på att excitera atomer under labbdagen på Sannarpsgy­mnasiet, och lite chockartad­e reaktioner blir det ändå när den extra energin gör att elden byter färg.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Patriot Fejzullahu och Andrew Akel, Fyllingesk­olan, mäter hur snabbt den flygande grisen rör sig för att ta fram dess hastighet.
Bild: Roger Larsson Patriot Fejzullahu och Andrew Akel, Fyllingesk­olan, mäter hur snabbt den flygande grisen rör sig för att ta fram dess hastighet.
 ??  ?? Elin Tot Wikström och Emelie Sörensen, från Östergårds­skolan, gick verkligen in för att dissekera sin räka.
Elin Tot Wikström och Emelie Sörensen, från Östergårds­skolan, gick verkligen in för att dissekera sin räka.
 ??  ?? David Svensson och Simon Löfving, Östergårds­skolan, var båda två redan inställda på att söka sig till naturveten­skap.
David Svensson och Simon Löfving, Östergårds­skolan, var båda två redan inställda på att söka sig till naturveten­skap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden