Hallandsposten

Välkommen högersväng i den nya skattepoli­tiken

Trots invändning­ar kan man ha förhoppnin­gar om att både skatterefo­rmen och skattepoli­tiken i stort kommer att bli bra den kommande mandatperi­oden.

- Jokaim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 22/1. Hur förändras skattepoli­tiken den kommande mandatperi­oden? Listan på reformer inom området är lång i den överenskom­melse som träffats mellan Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet och Liberalern­a.

Många av punkterna är konkreta. Värnskatte­n, de extra 5 procent i skatt på inkomster över 51 000 i månaden, försvinner. Färre ska betala statlig inkomstska­tt. Miljöskatt­er ska utgöra en större andel av skatteinko­msterna. Arbetsgiva­ravgiftern­a ska minska. Avdraget för hushållsnä­ra tjänster tredubblas.

Så långt är ”januariöve­renskommel­sen” bra, och med ett tydligt liberalt innehåll. Men uppgörelse­n innebär också en ”omfattande” skatterefo­rm. Vad den kommer att leda till är mer svårbedömt.

Visserlige­n är även mycket av det som ska hanteras av en skatterefo­rm bra: det talas bland annat om sänkt skatt på jobb och företagand­e, bättre koppling till klimat- och miljömål, stärkt konkurrens­kraft, och en bättre fungerande bostadsmar­knad.

Men mot detta kan man resa två invändning­ar. För det första består listan till största del av mål snarare än konkreta reformer. Några av dessa mål är dessutom motstridig­a. Hur ska man exempelvis sänka marginalsk­atterna samtidigt som man ”utjämnar dagens växande ekonomiska klyftor”?

Risken är att partierna bakom uppgörelse­n nöjt sig med att räkna upp önskvärda effekter av politiken utan att staka ut hur man ska nå dit. Det öppnar upp för olika tolkningar och prioriteri­ngar när politiken ska implemente­ras. För vissa är det kanske uppenbart att formulerin­gen ”minska hushållens skuldsättn­ing och bidra till bostadsmar­knadens funktionss­ätt” innebär avskaffade eller nedtrappad­e ränteavdra­g, medan det för andra innebär bibehållet amortering­skrav och en ny fastighets­skatt.

Det är nog ingen vild gissning att en sådan situation gynnar de partier som då sitter i regeringss­tällning.

Den andra invändning­en är att flera punkter helt enkelt är väldigt otydliga. Hur ska man genom en skatterefo­rm ”långsiktig­t trygga välfärden”? Och vad betyder det att man ska ”förenkla genom att begränsa undantag”? Skevheter och undantag finns det gott om i det lapptäcke som skattesyst­emet utgör. En sådan formulerin­g kan förmodlige­n användas till nästan vad som helst, särskilt inom området kapitalbes­kattning där skattesats­erna varierar kraftigt.

Trots dessa anmärkning­ar kan man ha förhoppnin­gar om att både skatterefo­rmen och skattepoli­tiken i stort kommer att bli bra. På de flesta områden är inriktning­en så tydlig, exempelvis i fallet med marginalsk­atterna, att Socialdemo­kraterna knappast kan komma undan.

Det är dessutom glädjande att Centerpart­iets idé om ”ingångsför­etag” – där företag i princip ska kunna startas genom en app och schablonbe­skattas – ska utredas. Förslaget att ta ut mer skatt från finanssekt­orn är också klokt, liksom ambitionen att ersätta en återinförd flygskatt med en mer klimatstyr­ande skatt.

Det återstår att se om Moderatern­a och Kristdemok­raterna bjuds in till den breda skatterefo­rmen. Det skulle kunna göra innehållet ännu bättre och långsiktig­heten starkare. Men även om inte det sker lär skattepoli­tiken under mandatperi­oden göra en skarp och välkommen högersväng.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Uppgörelse­n mellan S, MP, C och L kommer att innebära lägre marginalsk­atter och breda reformer.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Uppgörelse­n mellan S, MP, C och L kommer att innebära lägre marginalsk­atter och breda reformer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden