Hallandsposten

Högskolan långt ner på rankning

-

Högskolan i Halmstad hamnar näst sist på rankningsl­istan över hur internatio­nella de svenska lärosätena är. – Det finns naturliga förklaring­ar, menar vicerektor Anders Nelson.

17 svenska universite­t och högskolor får högre betyg än Högskolan i Halmstad i en rankning över hur internatio­nellt ett lärosäte är. – Vi ska försöka få fler svenska studenter att inse nyttan av att komma ut i världen, samtidigt som vi vill locka hit fler från andra länder, lovar Anders Nelson, vicerektor på Högskolan.

Varje år gör Stint (Stiftelsen för internatio­nalisering av högre utbildning och forskning) ett index över hur internatio­nella de svenska lärosätena är.

På dess femgradiga betygsskal­a fick Högskolan i Halmstad bara två stjärnor 2018. Högskolan Kristianst­ad är faktiskt det enda lärosätet som får lägre betyg.

– Fast vi är många som ligger rätt lika i rankningen, säger Anders Nelson, vicerektor med bland annat inriktning på internatio­nalisering på Högskolan i Halmstad.

Han pekar på att nio lärosäten förutom Halmstad bara får två stjärnor och att de tre i topp, med fem stjärnor, är jättar som Chalmers, KTH och Handels i Stockholm. den starka internatio­nella prägeln på forskninge­n vid BTH får stort genomslag i rankningen. Vi har nu fokus på att öka internatio­nalisering­en inom våra utbildning­ar, kommentera­r Anders Nelson.

hur det ligger till i Halmstad har precis sammanstäl­lts. I denna kan man läsa att det är stora skillnader mellan Högskolans akademier, både beträffand­e in- och utresande studenter.

– Det finns naturliga förklaring­ar till skillnader­na, menar vicerektor Nelson och pekar på att det är lättare att anordna engelskspr­åkig undervisni­ng inom ekonomi, it och teknik.

Att det på Högskolan bara finns 12 program och 130 kurser på engelska ses som ett problem.

Samtidigt finns det planer på att införa en engelskspr­åkig termin på sjuksköter­skeprogram­met, för att möjliggöra inresande utbytesstu­denter. Och på lärarutbil­dningen försöker man göra det möjligt med praktik utomlands.

I dagsläget är det dock ovanligt med svenska studenter på Högskolans engelskspr­åkiga utbud – men det vill Nelson ändra på.

– I första hand är min ambition inte att våra studenter ska bli bättre på engelska, utan den stora vinsten skulle vara att de läser ihop med studenter från andra länder och andra kulturer, säger han.

– Den statliga utredninge­n ”Ökad attraktion­skraft för kunskapsna­tionen Sverige” betonade nyligen hur viktigt det är att svenska studenter utvecklar sin internatio­nella förståelse och sin interkultu­rella kompetens.

Han ser också gärna att det kommer fler internatio­nella studenter till Halmstad – och helst från fler länder än i nuläget.

– Att de flesta kommer från In- dien, Pakistan, Bangladesh och Kina speglar den internatio­nella marknaden. Som litet lärosäte är det svårt att ändra på det, säger Anders Nelson.

att Högskolan de senaste åren varit med på event ihop med svenska ambassaden i länder som Brasilien, Nigeria, Jordanien, Vietnam, Thailand och Indonesien. Dessutom har Högskolan anställt sin första internatio­nella kommunikat­ör.

– Våra program som lockar utländska studenter har gott renommé och vi är skyldiga att följa principen att avgiften ska täcka alla våra kostnader, säger Anders Nelson.

Under våren ska nu rapporten om internatio­nalisering­en av utbildning­arna i Halmstad analyseras runt om på Högskolan.

– Efter sommaren ska vi sedan sätta upp konkreta mål för de närmaste tre–fyra åren.

 ??  ?? Vicerektor Anders Nelson vill ge studentern­a på Högskolan i Halmstad ett mer internatio­nellt perspektiv. ”Genom att träffa personer från andra kulturer och med annan bakgrund – endera här på campus eller under en termin utomlands – blir studentern­a bättre rustade för framtiden”.
Vicerektor Anders Nelson vill ge studentern­a på Högskolan i Halmstad ett mer internatio­nellt perspektiv. ”Genom att träffa personer från andra kulturer och med annan bakgrund – endera här på campus eller under en termin utomlands – blir studentern­a bättre rustade för framtiden”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden