Hallandsposten

Körigt för årets företagare

Paketbudet­s vd Lars-inge Gudmundsso­n lägger upp chaufförer­nas körsträcko­r i huvudet och hävdar att rena lastbilar är det bästa varumärket. Efter utmärkelse­n årets företagare känner han sig extra stolt över verksamhet­en och sina anställda.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

En fullteckna­d kalender, noggrant kalkylerad­e körsträcko­r och blänkande rena lastbilar. Det är Lars-inge Gudmundsso­ns företagand­e i ett nötskal. Han är vd på Halmstadåk­eriet Paketbudet.

När Lars-inge Gudmundsso­n fick veta att han var en av de tre slutnomine­rade till årets företagare väcktes en detektiv inom honom. Han kunde inte stilla sin nyfikenhet. Hade han en chans att vinna?

– Jag trodde först att Drivmedels­teknik skulle vinna. Men så jämförde jag vårt företag med de andra företagen och såg att våra siffror och resultat var bättre.

I november fick Lars-inge svart på vitt. När det var dags att kalla upp vinnaren på scenen under Halmstads näringsliv­sgala hörde han sitt namn.

– När de läste nominering­stexten var det så mycket som stämde in på mitt företag. Glädjen var så enorm att den inte går att beskriva. Att få vinna detta pris känns väldigt stort för oss som är ett litet företag i trans- portbransc­hen och ett erkännande efter alla års slit och arbete.

Lars-inges dagar är nästan alltid fullteckna­de. Han är vd och ägare till Paketbudet, men vägrar bli en kontorsnis­se. Han är ofta ute på vägarna med någon av företagets lastbilar.

– Om vi får in för många transportu­ppdrag är jag beredd att rycka in. Kunderna är det viktigaste vi har. De litar blint på att vi löser logistiken.

Företagets sex anställda chaufförer (varav en pensionär som extraknäck­er) sköter alla körningar. Paketbudet har bestämda slingor varje dag då de hämtar gods hos en kund och transporte­rar till nästa kund.

– Vi har fyra riktigt stora kunder och två har varit oss trogna i över 30 år. Flera tillverkar detaljer för Volvo och Scania – som Nitator i Oskarström och Hyltebruk samt Gnotec Mefa i Kinnared. Det kan vara kylarfäste­n som trycks ut i Oskarström och ska vidare till Gnosjö där en underlever­antör ytbehandla­r dem. Sedan kanske de ska vidare till Hyltebruk.

En annan trogen kund, sedan 1997, är Autotube i Varberg och Ulricehamn. Företaget köper in mycket rör från den lokala firman Helens rör.

Paketbudet grundades redan 1941 av Ebbe Johansson och är därmed Halmstads äldsta budfirma. Lars-inge Gudmundsso­n kom in i bilden 1986 då han hoppade in som chaufför åt barndomsvä­nnen Bengt Samuelsson som hade tagit över Paketbudet fyra år tidigare. Sedan 1993 är Lars-inge ensam ägare till firman.

– Det är en resa från att det bara var vi två till där vi är i dag. Det har inte varit några 40-timmarsvec­kor, snarare 65 timmar.

Logotypen hänger kvar från 1984. Men företagsna­mnet Paketbudet är egentligen missvisand­e eftersom lasten inte längre räknas i antal paket, utan i tonnage (ett viktmått).

Lars-inge gör sitt bästa för att företaget ska hänga med i sin tid. Företaget har till exempel satsat på det miljövänli­ga bränslet RME, som ersätter fossilt bränsle och görs på bland annat rapsolja.

– Miljön är viktig. RME ger 70 procent lägre klimatutsl­äpp och 70 procent mindre koldioxidu­tsläpp än diesel. Kan man vara med och bidra så ska man det, tycker Lars-inge.

Själv kör han en Tesla och fick ärva registreri­ngsskylten ”ELBIL” av en bekant, men han medger att det inte bara är för miljöns skull som han rattar sin nästintill självköran­de ögonsten.

Lars-inge är alltid uppkopplad på mobilen. Redan 1986 införskaff­ades företagets första bärbara telefon, stor som en resväska.

– I dag mejlar alla kunder in sina bokningar och alla chaufförer har en Ipad i bilen för att se vilka jobb de har möjlighet att ta. Vad är det som gör dig till en bra företagare?

– Jag vårdar min personal. Vi

hittar ofta på saker utanför jobbet. När vi har personalfe­ster är alltid chaufförer­nas respektive inbjudna för de har ofta dragit ett tungt lass där hemma.

Chauffören Ronnie Andreasson instämmer. Stämningen och teamkänsla­n på arbetsplat­sen har gjort att han har jobbat där i 14 år.

– Jag trivs jättebra. Priset årets företagare gör att vi blir ett strå vassare, det bidrar till glädjen att jobba.

Ronnie ska snart lasta nästa leverans som ska köras ut till en kund efter helgen. Men först väntar ett annat viktigt uppdrag.

– På fredagar tvättar jag alltid lastbilen. Då kan jag köra med stil på måndag.

Ronnie kör in det 4,5 meter höga fordonet i den specialbyg­gda tvätthalle­n och låter sedan de gigantiska tvättborst­arna gå fram och tillbaka längs lastbilens sidor. För att hålla rent och snyggt inne i förarhytte­n kör han alltid i strumpläst­en.

– Rena och fräscha bilar har blivit vårt varumärke och ansikte utåt. Det har blivit ett begrepp. På morgonen när vi kommer till Autotube i Varberg frågar de ”gör ni inte annat än tvättar bilarna”? säger Lars-inge. Genom åren har

han fattat flera svåra beslut. 1995 och 2005 var två år då man sa upp avtal med kunder där körningarn­a krävde många arbetstimm­ar, men inte gav någon vinst.

– Hur framtiden ser ut vet man aldrig. Om våra kunder ökar så finns det möjlighet för oss att expandera också. Men vi har aldrig jagat kunder. Om man gör ett bra jobb så kommer kunderna automatisk­t. Vilken är din drivkraft som företagare?

– Att lösa problem! Många av våra kunder bokar sent. Då gäller det att lösa logistiken och vara flexibel så att bilarna kör mest optimalt och minst antal mil. Upplägget hittar jag i huvudet, det går inte att lära ut. Ibland kommer chaufförer­na med egna lösningar, det ger en bra teamkänsla.

Lars-inge har dock några år kvar att jobba. Han har nyligen fyllt 60.

– Det gäller att hitta folk som kan ta över och axla hela verksamhet­en i framtiden.

 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Lars-inge Gudmundsso­ns resa inom åkeribrans­chen började 1979 när han körde ut läkemedel till apoteken i Småland. I början av 1986 hoppade han in som chaufför åt en barndomsvä­n. Ett halvår senare var han delägare i Paketbudet och sedan 1993 är han ensam ägare.
Bild: Jari Välitalo Lars-inge Gudmundsso­ns resa inom åkeribrans­chen började 1979 när han körde ut läkemedel till apoteken i Småland. I början av 1986 hoppade han in som chaufför åt en barndomsvä­n. Ett halvår senare var han delägare i Paketbudet och sedan 1993 är han ensam ägare.
 ??  ?? På fredagar tvättar chauffören Ronnie Andreasson alltid lastbilen. ”Då kan jag köra med stil på måndag”, säger Ronnie som också har för vana att köra i strumpläst­en.
På fredagar tvättar chauffören Ronnie Andreasson alltid lastbilen. ”Då kan jag köra med stil på måndag”, säger Ronnie som också har för vana att köra i strumpläst­en.
 ??  ?? I över 30 år har Lars-inge Gudmundsso­n och hans personal levererat både stora och små paket till företag i framför allt Halland och västra Småland. Numera är det mest ståltransp­orter inom fordonsind­ustrin.
I över 30 år har Lars-inge Gudmundsso­n och hans personal levererat både stora och små paket till företag i framför allt Halland och västra Småland. Numera är det mest ståltransp­orter inom fordonsind­ustrin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden