Hallandsposten

Dags att spara – var sjätte lärare sitter löst i Hylte

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Drygt var sjätte skolanstäl­ld behöver sägas upp för att få balans på underskott­et inom skolförval­tningen i Hylte.

Detta kräver i sin tur marginellt större barntäthet i förskolegr­upperna, men betydligt större täthet i klassrumme­n på grundskole­enheterna. Dessutom förordas en nedläggnin­g av Rydöbruks skola och då flyttas eleverna över till Torup.

Denna beska medicin, och ytterligar­e några piller, levererade­s i går av revisionsb­yrån EY (Ernst & Young).

Det var EY som i slutet av förra året anlitades av kommunstyr­elsen för att föreslå ett sätt att hejda och skruva tillbaka barn- och ungdomsnäm­ndens skenande underskott – som preliminär­t för 2018 är beräknad till drygt 32 miljoner kronor.

Vid EY:S presentati­on för media, som man höll i går efter sin dragning för såväl kommunstyr­elsesom skolpoliti­kerna, handlade i stora drag om teoretiska beräkninga­r. Dessa gjorda med utgångspun­kt från den budgetram som skolan fick inför 2018 och en uppräkning av antalet elever per lärare.

Elevantale­t per lärare föreslås av EY ökas från runt tio till drygt tolv barn per pedagogisk personal; det gör att fjorton undervisni­ngstjänste­r tas bort inom grundskola­n

– ytterligar­e ett par om flytten av Rydö till Torup blir av.

Dessutom föreslås en minskning i grundskola­n av ett par barnskötar­e, åtta elevassist­enter och tre–fyra tjänster inom övrig personal.

Förskolan, på sin kant, föreslås minskas med drygt sex tjänster och en avveckling av lokaler i Långaryd.

EY:S paket innehåller möjliga besparinga­r på upp till 57 miljoner kronor. Eftersom en del av besparinga­rna Någon nedläggnin­g av Rydö skola kommer det inte att bli. Den frågan vill vi omedelbart döda RONNY LÖFQUIST uttalar sig för styrande Framtid Hylte diskvalifi­cerar Hylte från vissa statsbidra­g är nettot, om allt görs, endast 42,5 miljoner.

Efter genomgånge­n samlades konstellat­ionen Framtid Hylte för att diskutera utredninge­n. Man kom genast fram till ett politiskt ställnings­tagande:

– Någon nedläggnin­g av Rydö skola kommer det inte att bli. Den frågan vill vi omedelbart döda. För övrigt finns det inte plats för Rydöelever­na i Torup, säger Ronny Löfquist (S), kommunråd.

Han hänvisar till att så stora nedskärnin­gar som upp till 57 miljoner inte behövs. Bland annat har skolans budgetrama­r i år förstärkts med närmare 10 miljoner. De besparinga­r som i stället krävs är totalt 30 miljoner, portionera­de på 2019 och 2020.

 ??  ?? Konsulten Lars Eriksson från EY, vid en av redovisnin­garna i går. Här med en tabell över andelen legitimera­d lärarperso­nal vid Hylteskolo­rna. Bild: Lennart Hildingsso­n
Konsulten Lars Eriksson från EY, vid en av redovisnin­garna i går. Här med en tabell över andelen legitimera­d lärarperso­nal vid Hylteskolo­rna. Bild: Lennart Hildingsso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden