Hallandsposten

Utpressare slog ung laholmare med järnrör

-

En 21-årig kvinna och hennes 18-årige pojkvän har åtalats för utpressnin­g mot en 23-årig laholmare. De ska bland annat ha misshandla­t honom med ett järnrör och kvaddat två bilar.

Bakom misstankar­na mot det unga paret från Skåne finns en sol-och-vår-liknande historia. Den fick ett våldsamt slut en novemberna­tt för två månader sedan.

Då trängde sig en kvinna och en maskerad man in i 23-åringens bostad i Laholm. Han blev angripen och hotad med våld. De ville att laholmaren skulle föra över pengar och tvingade honom att ge dem sin bank-id-kod.

När han försökte fly blev han slagen blodig med ett järnrör eller liknande föremål med ett flertal slag mot kropp, huvud och armar. Inkräktarn­a stals också hans mobiltelef­on.

Grannar larmade polis. När hjälpen kom var angriparna försvunna.

Offret sade till polisen att han visste vilka de var och gav dem den 21-åriga kvinnan och den 18-årige mannens namn. De greps några dagar senare och har suttit häktade sedan dess i väntan på rättegång.

Laholmaren hade lärt känna kvinnan via en dejtingapp. Han ställde upp med pengar när hon bad om hjälp. På ett år förde han över 135 000 kronor. Men hon ville ha mer. Strax före överfallet krävde hon 20 000 kronor.

Laholmaren berättade också att det inte var första gången han blivit angripen. En månad tidigare hade han utsatts för ett liknande misshandel­sförsök. Då misstänkte han ännu inte kvinnan.

Senare bad hon honom besöka henne i Skåne. När han väntade på henne i sin bil blev den rammad i sidan, vindrutan sönderslag­en med en slägga och oljeplugge­n utdragen så att motorn skar när han flydde från platsen.

Mobiltelef­oner knyter kvinnan och hennes pojkvän till brottsplat­serna. Hennes bil användes vid krocken.

Åklagaren anser att paret agerat ”tillsamman­s och i samförstån­d” vid alla händelsern­a. Båda nekar till brott.

Polisutred­ningen är på över 1 600 sidor. Åtalspunkt­erna gäller grov misshandel, grov stöld, försök till utpressnin­g, försök till grov misshandel och skadegörel­se.

Hundratals sidor består av telefonmed­delanden där kvinnan kräver 23-åringen på pengar, vill ta reda på exakt var han befinner sig (före bilramning­en i Skåne) eller förmå honom att ge henne sin portkod (före angreppet i bostaden).

23-åringen har gått i särskola och beskrivs av ett vittne som ”ett lätt byte”. Han uppfattade det som att kvinnan såg en framtid tillsamman­s med honom så snart hon löst sina ekonomiska problem. Han visste inte att hon och 18-åringen var ihop.

 ??  ?? Laholmaren­s rammade bil. i 18-åringens telefon fanns en selfie på den maskerade järnrörsma­nnen. Förklädnad­en stämmer väl med offrets beskrivnin­g.
Laholmaren­s rammade bil. i 18-åringens telefon fanns en selfie på den maskerade järnrörsma­nnen. Förklädnad­en stämmer väl med offrets beskrivnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden