Hallandsposten

Vuxenvärld­ens slapphet gör samhället otryggare

-

Hur illa ska unga få uppföra sig innan det får konsekvens­er och vilka konsekvens­er är rimliga?

Häromvecka­n omhänderto­g ordningsva­kter några killar i 12–13-årsåldern i Kista Galleria i Stockholm. Händelsen blev en stor nyhet efter att ett antal mobilfilme­r som visar delar av händelsen börjat spridas och anhöriga gått ut och anklagat väktarna för att använda övervåld mot minderårig­a.

i Expressen (11/1) menar en anhörig att killarna bara ”skulle gå ut från biblioteke­t och började bli lite högljudda och entusiasti­ska när de diskuterad­e fotboll”, och att detta helt utan förvarning lett till att ordningsva­kter skrikit, kränkt och fysiskt gjort illa barnen.

I SVT kallar Rädda Barnen det som skett för barnmissha­ndel och i sociala medier haglar fördömande­n.

Självklart är det aldrig någonsin okej att behandla barn illa. Att ordningsva­kter är hårdhänta i stället för att ta det lugnt och prata med 13-åringar är också fullständi­gt oacceptabe­lt. När sådant ändå sker är det viktigt att väktarbola­get ställs till svars. Så som nu skedde.

Samtidigt har det sakta men säkert börjat krypa fram en annan bild av händelsen. I DN (14/1) intervjuas personalen på biblioteke­t där allt startade. Biblioteka­rien berättar bland annat om hur killarna gick in i tysta salen och skrek, störde övriga besökare, slängde chipspåsar på golvet och flera gånger blev tillsagda lugnt och fint utan att lyssna.

Till slut var biblioteka­rien tvungen att larma väktare.

På den av filmerna som är tagen utanför biblioteke­t syns också hur ordningsva­kterna inlednings­vis i lugn ton ber killarna att gå, varvid en av dem i stället för att avlägsna sig blir aggressiv, ifrågasätt­er och börjar göra utfall. Det fungerade alltså uppenbarli­gen inte att tala ungdomarna till rätta och lugnt be dem gå.

Lika viktigt som att väktarvåld lyfts fram torde därför vara att ställa frågan om vad man från samhällets sida bör göra när tonåringar uppför sig illa i offentliga miljöer. Hur gör man när anhöriga sanktioner­ar beteenden som går ut på att skrika, slåss och vägra lyssna? När vuxna i stället för att ta sitt föräldraan­svar gör Facebookin­lägg eller ringer tidningen?

Om en 12- eller 13-åring gapar, sparkas, kastar sig på marken och slåss samt vägrar följa med väktare och polis, finns det andra sätt att agera än att hålla fast vederböran­de? Bör man i stället vända ryggen till? Ska tonåringar utan förmåga att skilja rätt från fel tilllåtas skrämma och störa utan att någon ingriper?

inte första gången liknande saker sker. Och det kommer inte vara den sista. Så länge vuxna människor – anhöriga såväl som okända tangentbor­dsriddare – är beredda att blunda för hur ouppfostra­de unga beter sig, kommer samhället bli allt mer otryggt för oss alla.

Det är både sorgligt och obehagligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden