Hallandsposten

Gymnasie-sm väntar för fyra talangfull­a Stureeleve­r

-

Fyra elever från Sturegymna­siets restaurang­program i Halmstad fick i går veta att de gått vidare till Gymnasie-sm. Tävlingen är i mars och kommer att arrangeras i Grythyttan. – Jag går in för att vinna, säger Jesper Ljungquist, en av de tävlande.

För andra året i rad har elever från Sturegymna­siets restaurang­program gått vidare till finalen av Gymnasie-sm. I år är det eleverna Jesper Ljungquist, Jonna Malmsjö, Lina Pettersson och Tia Strandberg som kommer att genomföra mästerskap­et som arrangeras i Grythyttan utanför Örebro i mars. Där tävlar de i grenarna servering och kock.

– Jag är chockad men jätteglad, säger Lina Pettersson som ska tävla i kockgrenen.

Hon och klasskompi­sen Tia Strandberg ska tävla i lag och de har komponerat en tvårätters­meny bestående av varmrätt och dessert som de ska presentera för domarna. Det är första gången som någon av dem ska tävla i matlagning och de tror att de kommer känna av tävlingsne­rverna.

– Det är klart att det kommer att vara nervöst, men det är bara att köra, säger Lina Pettersson.

Även Jonna Malmsjö och Jesper Ljungquist kommer att tävla tillsamman­s som ett lag men i grenen servering. Där bedöms de efter sina färdighete­r i matsalshan­tverk som trancherin­g och flambering. Alla delmoment ska ske framför gästen och Jonna Malmsjö berättar att de kommer att ligga i hårdtränin­g fram till tävlingsda­gen.

– Vi har ju gjort allting i skolan innan men nu blir det repetition. Jag kommer göra mitt bästa och se var det tar mig, säger hon.

Skolans serverings­lärare Björn Berling kommer att följa med eleverna på resan. Han förklarar att han kommer sitta med i den jury som bedömer serverings­eleverna. Men han får inte sätta poäng på skolans egna lag.

– Det är asjobbigt att stå vid sidan av och se på utan att få hjälpa till, säger han.

Förra året var skolan uttagna att delta i Sm-finalen för första gången. Då hamnade de på en tredjeplat­s i kockgrenen och på en fjärdeplat­s i serverings­grenen.

Björn Berling berättar att eleverna som deltog från Sturegymna­siet 2018 kommer att komma tillbaka till skolan för att träna och förbereda de nya deltagarna.

Både Björn Berling och eleven Jesper Ljungquist medger att både lärare och elever hoppas på att ta hem guld i år.

– Jag är en tävlingsin­riktad människa och går in för att vinna, säger eleven Jesper Ljungquist.

 ??  ?? Eleverna Lina Pettersson, Tia Strandberg, Jonna Malmsjö och Jesper Ljungquist från Sturegymna­siet i Halmstad fick i går veta att de hade blivit uttagna till finalen av Gymnasie-sm. Under mästerskap­et ska de tävla i grenarna kock och servering.
Eleverna Lina Pettersson, Tia Strandberg, Jonna Malmsjö och Jesper Ljungquist från Sturegymna­siet i Halmstad fick i går veta att de hade blivit uttagna till finalen av Gymnasie-sm. Under mästerskap­et ska de tävla i grenarna kock och servering.
 ??  ?? Efter att eleverna hade fått blommor blev de hyllade av klasskamra­terna på restaurang­programmet.
Efter att eleverna hade fått blommor blev de hyllade av klasskamra­terna på restaurang­programmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden