Hallandsposten

Utbildning ger verktyg för att förhindra skolattack­er

-

Alla anställda vid Campus Laholm har under hösten genomgått en utbildning i PDV, pågående dödligt våld. – Personalen känner en större trygghet efter utbildning­en, säger Ulf Bergström som är rektor för vuxenutbil­dningen.

Ulf Bergström var tillförord­nad chef för Campus Laholm när frågan om trygghet och säkerhet i skolmiljön väcktes av de fackliga organisati­onerna.

– I skollednin­gen kände vi också att frågan var viktig. Det förekommer hot och våld i skolans värld, och vi tog kontakt med Thomas Nederhed Högardh och Karin Martini som jobbar med säkerhet på kommunen, samt kommunpoli­s Kristian Nilsson, säger han.

Tillsamman­s arbetade de fram en utbildning i PDV.

– Det handlar om hur personalen ska agera om en beväpnad gärningsma­n utför en attack på en skola. Det är ingen exakt plan, utan mer en mental förberedel­se. Några viktiga råd är att fly, söka skydd och larma, säger Thomas Nederhed Högardh.

Cirka 250 personer som har sin arbetsplat­s på Osbecksgym­nasiet har genomgått utbildning­en.

– Utbildning­en bygger på en verklig händelse, där man har gjort en rekonstruk­tion av en skolskjutn­ing i Finland 2008. Efter den skjutninge­n blev det ett annat tänk inom polisen. I stället för att barrikader­a sig utanför skolan så går vi in, för att bland annat kunna rädda personer som är skadade, säger Kristian Nilsson.

– En viktig lärdom var också att det går väldigt fort. Det tar kanske mellan 8–10 minuter för gärningsma­nnen att genomföra sin plan. Man har alltså inte mycket tid på sig att komma undan, säger Karin Martini.

Personalen har också fått lära sig att känna igen olika indikatore­r på gärningspe­rsoner. Det finns vissa gemensamma drag hos personer som utfört skolattack­er.

– Gärningspe­rsonerna är ofta killar mellan 15–25 år, de har ofta varit elever på skolan och varit mobbade eller socialt utsatta. I flera fall har de här personerna också berättat för någon eller några om sina tankar eller planer. Vet man detta kan man kanske se och hjälpa personerna, och därmed förhindra en framtida attack, säger Thomas Nederhed Högardh.

Laholm har hittills från skolattack­er.

– Men det har funnits indikatore­r på att det skulle kunna ha blivit en situation. Tack vare att andra elever berättade för vuxna så avvärjdes det, säger Kristian Nilsson.

Utbildning­en kommer förmodlige­n att fortsätta inom kommunen, men inget är bestämt än.

varit förskonat

 ??  ?? Ulf Bergström, Thomas Nederhed Högardh, Karin Martini och Kristian Nilsson är överens om att utbildning­en i PDV varit bra och skapat en större trygghet bland de anställda.
Ulf Bergström, Thomas Nederhed Högardh, Karin Martini och Kristian Nilsson är överens om att utbildning­en i PDV varit bra och skapat en större trygghet bland de anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden