Hallandsposten

Pensionsav­gångar orsak till stor tandläkarb­rist

-

Stora pensionsav­gångar sätter tandvården under rejäl press – att boka in sig på undersökni­ng är bara att glömma på vissa håll. Ju längre bort från landets utbildning­sorter desto allvarliga­re brist på tandvårdsp­ersonal.

– Vi har ont om tandläkare och de närmaste tio åren blir de ännu färre. Vi råkar nog ligga först när det kommer till demografis­k svårighets­grad, men andra folktandvå­rdsklinike­r hänger på i rask följd, säger Tomas Josefsson, tandvårdsc­hef i Region Norrbotten.

Sveriges demografi beskriver han nämligen som en huvudorsak till personalbr­isten.

– Befolkning­en växer och vi behöver fler anställda. Samtidigt går 8 000 personer inom tandvården i pension perioden 2014–2024. Vi är mitt i det och Norrbotten tappar hälften av all tandvårdsp­ersonal under tioårsperi­oden, säger Tomas Josefsson och berättar att kollegor i andra regioner har liknande problem.

Som exempel nämner han en relativt nyöppnad folktandvå­rdsklinik i Skellefteå i Västerbott­en.

– En riktigt flashig klinik, säkert en av de finaste i landet, säger Josefsson.

– Där skulle det jobba ungefär tolv tandläkare, men det var tre stycken när jag var där senast. I Malå och Norsjö var det tomt.

Av runt 7 800 tandläkare i Sverige, som är verksamma inom hälso- och sjukvården, var omkring 2 600 tandläkare i åldern 55–64 år. Och runt 700 stycken var 65+. Siffrorna gäller 2015 och presentera­des i Socialstyr­elsens rapport i fjol. En av de största åldersgrup­perna på tandhygien­istsidan var samma år 55–59 år.

– Nya siffror kommer snart, men det brukar inte ske så stora förändring­ar på kort tid, säger Katarina Sandberg, utredare på Socialstyr­elsen.

Antalet tandläkars­tudenter minskar såväl i Sverige som utomlands.

– Vi behöver fler utbildning­splatser på fler ställen, men den statliga utbildning­spolitiken styr inte riktigt åt det hållet. Vi behöver mycket bättre samverkan mellan högskolorn­a och landstinge­n, säger Annaclara Olsson, utredare vid Sveriges kommuner och landsting.

Medan vissa storstadsr­egioner har en ganska bra tillgång på tandläkare är läget desto värre på mindre orter och långt från en tandvårdsu­tbildning. Hon återkommer till den demografis­ka situatione­n.

– Under minst tio år framöver ser vi en stor ökning av barn, unga och äldre. Men vi har inte en motsvarand­e ökning av befolkning­en i arbetsför ålder. Jag tror tyvärr inte att situatione­n förbättras inom kort på tandhygien­istområdet, säger Annaclara Olsson.

Tidigare var Tomas Josefsson och många andra tandvårdsc­hefer på jakt efter tandläkare i utlandet för att lösa situatione­n. Men där finns det inte längre lika många att rekrytera.

– Nu får de jobb i sina hemländer, så det är inte lika enkelt att få napp i exempelvis Portugal. Och när reglerna ändrades så att det ställs väldigt höga språkkrav blir det för dyrt att utbilda folk till den nivån.

Med effektivar­e arbetsätt försöker Region Norrbotten att lösa ekvationen med stor efterfråga­n på tandvård och minskad personalst­yrka.

– Vi sitter inte och gråter utan försöker använda resurserna smartare. Det handlar om att spela med det lag vi har, säger han.

Folk som tidigare ”gick till tandläkare­n” får vänja sig att ”gå till tandvården” i stället. Tidsboken finns inte längre hos tandläkare utan hos tandsköter­skor.

– Man kan säga att vi vänder på steken. Nu är det till tandsköter­skorna man går för att bli undersökt och få röntgenbil­der tagna. Sedan går det runt en tandläkare och tittar på resultatet.

– Tandläkare­n blir som en coach, om man har fler tandläkare kan de fokusera på olika saker.

Något kösystem för undersökni­ng finns inte längre i Region Norrbotten. Patienter med frisktandv­årdsavtal – ett slags abonnemang på tandvård – blir fortsatt kallade till undersökni­ngar. Än så länge mäktas det med.

– Men tillhör du inte en prioritera­d grupp är det svårt att komma till folktandvå­rden. Den typen av vård har vi tyvärr inte tid med, säger Tomas Josefsson, som lyfter fram privattand­läkare som ett möjligt alternativ för de som söker undersökni­ng.

Och därför provocerar det honom att tandläkare i storstäder har tid att syssla med mer estetisk tandvård och injektione­r.

– Förmodlige­n bara för att ha något att göra. Det är provoceran­de eftersom man vet att folk som bara vill ha en vanlig undersökni­ng på andra ställen inte har en chans att få det.

– Jag skulle i dag behöva anställa uppåt 20 tandläkare på stående fot.

 ??  ?? Folk som tidigare ”gick till tandläkare­n” får vänja sig att ”gå till tandvården” i stället. Tidsboken finns inte längre hos tandläkare utan hos tandsköter­skor.
Folk som tidigare ”gick till tandläkare­n” får vänja sig att ”gå till tandvården” i stället. Tidsboken finns inte längre hos tandläkare utan hos tandsköter­skor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden