Hallandsposten

Förslaget: Straff för vissa gängbrott ska skärpas

-

Skärpta straff mot gängbrott och knarkförsä­ljning var borgerliga löften inför valet. Men nu är det S- och Mp-regeringen som går fram med förslagen.

Socialdemo­kraterna hade en rad förslag mot hårdare tag mot brottsligh­eten i valrörelse­n. Men att skärpa straffen för brott kopplade till gänguppgör­elser var ett vallöfte från den nu spräckta Alliansen.

Det kom från Moderatern­a som vill se dubblade straff för brott kopplade till kriminella uppgörelse­r för att gängkrimin­ella ska sitta inlåsta längre. Förebilden är en liknande lagstiftni­ng som finns i Danmark.

Hur regeringen tänker sig straffskär­pningen är oklart. Justitiemi­nister Morgan Johansson hade på tisdagen inte tid att ge intervjuer till TT.

I regeringsf­örklaringe­n står också att straffen ska skärpas för överlåtels­e av narkotika. Även det var ett vallöfte från Alliansen.

Det fanns inte med bland S-löftena eller i partiets kriminalpo­litiska program från i somras.

Moderatern­a har pekat på att de utdömda straffen för narkotikab­rott har blivit mildare efter domar i Högsta domstolen 2012–2013. M vill återgå till de tidigare utdömda straffnivå­erna.

Regeringen siktar i regeringsf­örklaringe­n även på att skärpa straffen för de som rekryterar unga in i gängkrimin­alitet. Det var ett förslag som Miljöparti­et lanserade förra sommaren.

Ingen av de tre förslagen i regeringsf­örklaringe­n har utretts och kommer sannolikt att ta tid att genomföra.

Justitiede­partemente­t prioritera­r nu fyra lagförslag som polisen och säkerhetsp­olisen efterlyst länge. Tre av dem ska läggas fram i vår och är tänkta att träda i kraft i höst.

Telekombol­agen ska vara skyldiga att lagra uppgifter om tele- och datakommun­ikation och lämna ut trafikdata till polisen när brottsutre­dningar pågår. Deltagande i terroristo­rganisatio­n ska kriminalis­eras. Polisen ska få ökad tillgång till signalspan­ing.

Det fjärde prioritera­de lagförslag­et handlar om att ge polisen tillgång till hemlig dataavläsn­ing, till exempel genom att installera spionprogr­am i datorer och mobiltelef­oner hos misstänkta. Det är oklart när den lagen kan träda i kraft.

Det finns även andra aviserade lagförslag som den nya regeringen måste ta tag i. Till exempel ska polisen slippa söka tillstånd för sätta upp kameraöver­vakning på brottsutsa­tta platser. Straffen för attacker mot blåljusper­sonal ska skärpas.

Ett S-vallöfte som inte finns med i regeringsf­örklaringe­n är att slopa straffraba­tten för unga 18–21 år. En utredning avrådde nyligen från en sådan lagändring. Det finns också tveksamhet inför att slopa straffraba­tten bland flera partier, även bland de borgerliga. Hur regeringen ska hantera straffraba­tten är ännu oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden