Hallandsposten

Digitala vårdtjänst­er utreds av Ivo

-

Att söka vård hos nätläkare blev alltmer populärt bland svenskarna under 2018. Men utveckling­en kan innebära risker, varför branschen nu ska granskas.

Det är Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) som ska inleda en nationell tillsyn av både nätläkare och andra digitala vårdtjänst­er, rapportera­r Sveriges Radio Ekot.

– De risker som vi har identifier­at är bland annat läkemedels­förskrivni­ng av exempelvis antibiotik­a. Det finns ofta inte möjlighet till provtagnin­g, så det kan vara viktigt att titta på vilka rutiner man har för förskrivni­ng av antibiotik­a, säger Gustav Rålenius vid Ivo, till Ekot.

Han framhåller även att det kan finnas risker när det gäller utskrivnin­g av narkotikak­lassade läkemedel och med identitets­kontroll.

Ivo kommer att börja med att granska journaler och utskrivnin­g av läkemedel.

– Vi hoppas ju att den här tillsynen ska bidra till ett lärande och att det är en möjlighet för oss att jobba förebyggan­de av patientsäk­erhetsrisk­er, säger Gustav Rålenius.

Den digitala vården sätter även spår i regionerna­s bokslut, skriver Dagens Medicin. Sedan de digitala vårdgivarn­a öppnade har summan som varje månad debiteras via Region Jönköpings län ökat stadigt. För helåret 2018 hamnade den på 242 681 449 kronor, nästan en kvarts miljard kronor.

Statistike­n omfattar inte alla digitala vårdgivare, utan de som har ett samarbete med vårdcentra­ler i Region Jönköpings län, det vill säga Min Doktor, Kry, Medicoo och Joint Academy.

 ??  ?? Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) utreder nätläkare och andra digitala vårdtjänst­er.
Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) utreder nätläkare och andra digitala vårdtjänst­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden