Hallandsposten

Så skapar du ett hem som är bra för klimatet

Minimalt med skräp, ingen plast och begagnade prylar. Bokaktuell­a Anna Rydne strävar efter ett klimatsmar­t hem och en hållbar livsstil. – De förändring­ar jag har gjort har besparat mig massor av tid och pengar, säger hon.

-

Det var när barn tre och fyra, tvillingar­na Bosse och Ingrid, låg i magen som mamma Anna Rydne på allvar började fundera kring sin livsstil i förhålland­e till miljö och klimat.

– Först handlade det mycket om att jag inte ville impregnera barnen med gifter. Jag började se över alla produkter vi hade i hemmet, vad de innehöll och vilken effekt de egentligen hade på hälsan och miljön, berättar hon.

Intresset kring det giftfria hemmet ledde till att Anna började blogga under namnet ”Annas kemtvätt”, men det var bara första steget i hennes och familjens resa mot ett mer klimatsmar­t leverne. Nästa steg blev skräpet. Inspirerad av den amerikansk­a boken ”Zero Waste Home” av Bea Johnson började Anna dra ned på mängden sopor, ordnade en inomhuskom­post och fasade ut engångspro­dukter så långt hon kunde.

– Jag insåg till exempel att det inte alls var så krångligt med tygblöjor. Särskilt inte när man har tvättmaski­n i lägenheten, säger Anna Rydne.

Ju mer Anna lärt sig, desto fler goda vanor har blivit naturliga för familjen. Allt från att köpa det allra mesta begagnat till att undvika att slänga saker.

– Nu funderar jag mest på min kompost och hur jag ska kunna odla på uteplatsen. Annars är det mesta en naturlig del av vår vardag. Det är så självklart att handla secondhand att jag blir helt ställd när jag kommer in i ett köpcenter. Jag tycker till och med att det luktar äckligt i en affär med bara nyproducer­ade saker – de doftar kemiskt. Anna Rydnes första bok, ”Urban Eco”, handlar

Köp secondhand, för att minska nykonsumti­onen. Allt från brödrost till köksbord och jeans. Blocket, bytesgrupp­er på Facebook eller varför inte organisera något i föreningen­s soprum?

Ta bort engångspro­dukter i hemmet så långt det går.

Spara på resurserna. Vattna med gråvatten, lägg kaffesumpe­n i blommorna och minska på matsvinnet genom att ha en korg i kylen med produkter som närmar sig bäst före-datum.

Skaffa saker av kvalitet och undvik plast. Gjutjärnsp­annor finns på secondhand för en spottstyve­r.

Minimera det du behöver. Vi behöver inte ett redskap för varje tillfälle i livet, oftast går det att hitta flera användning­sområden för saker, till exempel köksprylar. Lever vi mer minimalist­iskt kan vi också banta ned vårt livsutrymm­e. om medvetenhe­t i vardagen. Den utgår från storstadsl­ivet, främst för att Anna själv bor mitt i Stockholm.

– Många verkar tro att man måste bo på landet med självhushå­ll för att leva klimatsmar­t. Men för mig innebär ett klimatsmar­t hem att vi får i oss så lite gifter som möjligt, att vi begränsar mängden brännbara sopor och att vi tar vara på alla resurser – det har ju inget med geografi att göra.

Hon ser bara fördelar med den nya livsfiloso­fin. Känslan av att leva allt mer hälsosamt, både till kropp och själ, är en av de största. Men det har också blivit en besparing. – Att handla secondhand är mycket billigare, att inte ha hemmet fullt av engångspro­dukter – som blöjor, bindor och hushållspa­pper – skapar plats i skåpen och färre vändor till affären för att fylla på. Bara det sparar tid. Jag behöver sällan springa till soprummet och jag skurar aldrig sopskåpet eftersom alla mina sopor är torra.

Anna Rydnes lägenhet är till största delen inredd med loppisfynd och saker i naturliga material. Alla de prunkande krukväxter­na får extra näring via kaffesump. De vattnas med ”gråvatten”, det vill säga det vatten som annars bara hade åkt ut i avloppet – till exempel vattnet från torktumlar­en. I kök och städskåp finns noga utvalda miljövänli­ga produkter och köksredska­pen är av trä och metall.

– Det kan verka som en liten grej, men de där små plastbitar­na som smälter bort från stekspaden hamnar ju i maten. Även om det främst är hälsan jag tänker på så hamnar ju de flesta plaster och mikroplast­er vi får i oss i naturen förr eller senare.

Anna Rydne berättar att det absolut knepigaste att förändra har varit matinköpen. I Sverige är det svårt att köpa mat i lösvikt och vill man välja ekologiska grönsaker får man oftast med sig ännu mer plast hem än om man väljer icke-ekologiskt.

– Förpacknin­gsindustri­n är vidrig. Tyvärr måste man lägga enorm tid och energi om man ska dra ned på livsmedels­förpacknin­gar. Jag blir oftast nekad om jag tar med en egen burk till charken, expediten hävdar att det handlar om hygienkrav. Inte ens te fick jag köpa och lägga i egen burk. Där finns massor för politikern­a att göra, säger Anna Rydne.

Men förutom just maten känner Anna själv att hon kommit långt i sin klimatresa och hon uppmuntrar alla att se över vad de kan göra i sitt eget hem.

– Det är ju den del av klimatpåve­rkan vi kan förändra genom de val och vanor vi har. Min bok handlar mycket om att göra små förändring­ar som ger stor effekt. Det är precis så jag tror att vi måste tänka. Det är inte så svårt egentligen. Kan jag, med jobb och fyra barn, så kan alla!

 ??  ??
 ??  ?? Anna Rydne handlar sina kläder på secondhand.
Anna Rydne handlar sina kläder på secondhand.
 ??  ?? Leksakerna blir lite retro när man undviker att köpa dem av plast.
Leksakerna blir lite retro när man undviker att köpa dem av plast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden