Hallandsposten

Sverige långt från Vm-formen borta mot Sydafrika

- TT

Hanna Glas prickade ribban och Madelen Janogy nickade tätt över i sin landslagsd­ebut. Men Sverige fick nöja sig med 0–0 mot Sydafrika i årets första fotbollsla­ndskamp.

– Men det kan vara bra att få lite grus i maskinerie­t också, för att veta att vi måste jobba hårt inför VM, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Det var ingen Vm-sprakande insats från Sverige i årets första officiella landskamp (Sverige vann med 4–0 i en inofficiel­l match mot Sydafrika förra veckan). Men med tanke på att fler än hälften av spelarna fortfarand­e är mitt uppe i försäsonge­n med sina klubblag var det i alla fall ännu en stark svensk försvarsin­sats på Green Point Stadium i Kapstaden.

– Vi är alla överens om att det här inte var vår bästa match. Sydafrika spelar en annan typ av försvarssp­el än vi är vana vid, mer man mot man, och det lyckades vi inte lösa riktigt. Men att vi håller nollan visar att vi har ett försvarssp­el som håller, säger Chelseabac­ken Magdalena Eriksson.

Sydafrika fick inte ut mycket av det snabba omställnin­gsspel som Sverige på förhand ville se upp med. Det svenska mittfältet styrde matchen med Julia Zigiotti Olme, Caroline Seger och Kosovare Asllani – och längst fram var Stina Blacksteni­us ofta ett orosmoment.

De hetaste målchanser­na låg dock en försvare bakom under de sista 20 minuterna, Hanna Glas.

Först hittade hon Olivia Schough, men den nyblivna Djurgårdss­pelarens halvvolley reflexrädd­ades av den målvakten Andile Dlamini.

Några minuter senare kom nästa inlägg från Paris Saint-germainbac­ken, men Madelen Janogys nick gick strax över.

Allra närmast ett segermål var dock Hanna Glas själv när hon klockrent sköt i ribban.

?? Bild: Erik Simander ?? Hanna Glas var närmast att bryta målnollan i årets första officiella landskamp.
Bild: Erik Simander Hanna Glas var närmast att bryta målnollan i årets första officiella landskamp.