Hallandsposten

Mor och dotter möts i pjäs av Björn Runge

-

Mor och dotter möts, och har svårt att nå varandra. – Men de försöker verkligen, säger Frida Westerdahl som spelar dottern Miriam i pjäsen ”Jag är en annan nu” på fredag, på Halmstads teater.

Pjäsen är såväl skriven som regisserad av Björn Runge, högaktuell med filmen ”The wife” som går på bio i Halmstad. Modern Claire spelas av Ann Petrén.

I pjäsen har hon precis opererat höften, när hon får besök av Miriam som har betydligt allvarliga­re hälsoprobl­em: cancer. Detta blir dock mest en parentes för Claire som helst pratar om sig själv, men Miriam har bestämt sig. Hon ska nå fram till sin mamma.

Det låter som ett allvarligt tema?

– Ja, men pjäsen innehåller mycket humor och är absolut inte svårtillgä­nglig. Den passar även för publik som normalt kanske inte brukar lockas till teatern. Uppsättnin­gen är nedtonad och realistisk, nästan filmisk i sitt uttryck, och speltiden är kort, bara en timme och 15 minuter. Men på den tiden hinner vi säga mycket, tempot är högt.

Björn Runge har tidigare samarbetat med Ann Petrén i filmer som ”Om jag vänder mig om” och ”Happy end”, vilket ha resulterat i flera guldbaggar. I början av januari fick dessutom Glenn Close en Golden globe för sin roll i ”The wife” och hon är nominerad till en Oscar. Runge verkar vara bra på kvinnoroll­er.

– Ja, han skapar djupa, nyansrika porträtt som är långt ifrån stereotype­r av hur en man ser på en kvinna. Han har överlag en förmåga att skruva verklighet­en så den blir väldigt tydlig - och han är rolig.

Du är också aktuell med serien ”Mannen under trappan” från 2009, som SVT precis har repriserat. Vad är du annars mest känd för?

– Jag får flest kommentare­r om filmen ”En gång i Phuket” där jag spelade en förskräckl­ig, alkoholise­rad kvinna. Det är väldigt långt från min roll i ”Jag är en annan nu”, säger Frida Westerdahl med ett skratt.

 ??  ?? Frida Westerdahl.
Frida Westerdahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden