Hallandsposten

Lundell vill ha regn under sin comeback i Varberg

-

Sommarens största konsert i Halland kan bli Ulf Lundell i Societetsp­arken den 2 augusti. Själv tror rockräven att det kommer att regna överallt.

Efter sex år återkommer Ulf Lundell till Societetsp­arken i Varberg, laddad med nya låtskisser från förra året och massor av äldre hits.

”Jag tar mitt ansvar. Vi kan inte ha en så torr och het sommar till. Jag ger mej ut på turné igen sommar 19. Det kommer garanterat att regna. Överallt”, skriver Lundell måhända ironiskt på sin hemsida.

Björn Nohlgren på Nöjet Konsert är lokal medarrangö­r till åtta av Live Nations 15 spelningar med 69-årige ”Uffe” i sommar.

– Jag har otroliga minnen från konsertern­a som vi arrangerad­e med Lundell på 1990-talet, vid norra och södra fästningsh­örnan och i Societetsp­arken, så Varberg känns lite extra. Lundell är oerhört proffsig och levererar alltid på scen, säger Björn och fortsätter:

– Vi försöker ha en bra blandning på våra konserter i Societetsp­arken och Lundell och Laleh (den 12 juli) är en perfekt kombo.

Senast den legendaris­ke rockpoeten var i Varberg var sommaren 2013 och då skrev Hn-recensente­n Björn Gunnarsson: ”Det låter Lundell, kort och gott. Det vill säga likartade ackordsföl­jder och rytmer, sångarens sätt att frasera (eller snarare inte frasera) och versmakare­ns sätt att både vara banal och poetisk på en och samma gång.”

Lundell bjöd då även på ett lokalt minne: ”Första publiksnac­ket kommer långt, långt in i programmet, och då handlar det om Sveriges Kurort, Varberg, där Lundell delger publiken en upplevelse med tångbad på 1980-talet. Inte en helt angenäm upplevelse, av anekdoten att döma.”

Det har funnits en del tecken på att Ulf Lundell skulle ge sig ut på vägarna igen, trots hans konstatera­nde på Göta Lejon i Stockholm, nyårsafton 2015, efter sin långa avskedstur­né: ”Det här är vår sista kväll tillsamman­s”.

Nu har han dessutom nytt material att spela.

För knappt ett år sedan släppte Lundell 27 låtar med sång till akus- tisk gitarr och i HN skrev recensente­n Johan Lindqvist ”Det här är tveklöst rätt väg att gå för Ulf Lundell om han ska fortsätta göra musik. Den klatschand­e, bredbenta rocken med maxat eko och återkomman­de boogie-bröt hade han kört i botten.

Recensione­n fortsatte: ”När Lundell istället sätter sig med den akustiska gitarren, drar ned på tempot och liksom väntar in sig själv istället för att rusa vidare mot nästa ordrika vers blir också kraften en helt annan. Här får bokstävern­a plats och i den relativa stillheten finns så mycket mer dynamik och spänst än i väggar av trummor och bas”.

Lindqvist jämför nya ”Skisser” med ”12 sånger” (1984) och ”Xavante” (1994) och tycker låtarna ”är det mest stringenta han har släppt ifrån sig på hur länge som helst”.

Kompbandet har inte släppts ännu, men räkna med att Lundell själv lirar på sin Fender Telecaster, som kallas ”Den vita viskningen”. I en intervju har Lundell sagt att den fick sitt smeknamn när han kompades av bandet Nature för över 40 år sedan och Lasse Wellander skruvade ner ljudet ”när jag spelade för jävla illa och högt”.

 ??  ?? Ulf Lundell spelade senast i Societetsp­arken i Varberg sommaren 2013 (bilden) och kommer tillbaka fredagen den 2 augusti.
Ulf Lundell spelade senast i Societetsp­arken i Varberg sommaren 2013 (bilden) och kommer tillbaka fredagen den 2 augusti.
 ??  ?? Förra året släppte Lundell ”Skisser” med 27 nya låtar och några av de kör han säkert live i sommar (foto från Varberg 2013).
Förra året släppte Lundell ”Skisser” med 27 nya låtar och några av de kör han säkert live i sommar (foto från Varberg 2013).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden