Hallandsposten

Jan-owe Wikström:

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

Konkurrens­en om Hpguldet har aldrig varit så knivskarp som 2018.

Han tog hem årets ledare på Idrottsgal­an i måndags i konkurrens med skidskytte­ts Wolfgang Pichler, curlingens Peja Lindholm och orienterin­gens Håkan Carlsson.

Nu kan Halmstadso­nen Janne Andersson, Sveriges förbundska­pten i fotboll, bli historisk genom att som den förste någonsin vinna Hp-guldet två år i rad.

För visst ska han finnas med bland kandidater­na då han 2017 fick det för att han tog Sverige till Vm-slutspelet för första gången på tolv år efter heroiska segrar mot bland annat Frankrike och Italien. Den här gången förde han blågult till en femteplats i VM i Ryssland, skapade fotbollsfe­ber och tog därtill upp nationen till den högsta divisionen i nystartade Nations League.

Men å andra sidan – konkurrens­en har aldrig varit så knivskarp.

Tidigare år har det kunnat räcka med att vinna Sm-guld i någon sport för att erhålla den historiska och ärofyllda utmärkelse­n med anor från 1936 när Ingrid Hansson, Falkenberg var först att vinna medaljen för sitt svenska rekord i längdhopp.

Men ett år som 2017 hade det inte räckt långt.

Inte med nämnde Andersson. Eller Mattias Falck, Halmstad BTK som ingick i det svenska laget som tog hem Vm-bronset i bordtennis på hemmaplan, klev upp som tolfterank­ad i världen och dessutom då vann Sm-guld med HBTK.

Eller hans tränare Ulf ”Tickan” Carlsson som stod bakom bronsgänge­t och efter målmedvete­t arbete återigen har satt Sverige på pingisens världskart­a med Falck, Kristian Karlsson och talanger som Truls Möregårdh. För det nominerade­s han också till årets tränare i världen och såg också till att HBTK vann sitt första lag-smguld på herrsidan på 15 år.

Eller Henrik Ankarcrona, ridsporten­s förbundska­pten som med Vm-silvret med guldsmak tog Sverige till den första Vm-medaljen i laghoppnin­g på 16 år.

Vi ska förstås heller inte glömma Julia Engström, golfbegåvn­ingen från Ringenäs GK som 17 år ung debuterade på Lpgatouren, blev femma i Marocko och utsågs till årets nykomling. Och därtill vann silver i lag-sm med sitt Ringenäs.

Inte heller Jesper Nyberg, prickskytt­en från Hyltebruk, som kom hem från sydkoreans­ka Changwon och VM i viltmål med sex Vm-medaljer, guld i 10 meter running target och brons individuel­lt samt två guld, ett silver och ett brons i lag.

Dessutom blev Jerry Riordan, travtränar­en från Halmstad, med sin häst Ringostarr Treb Halmstads första Elitloppsv­innare någonsin, dessutom med Eldsbergab­aserade Wilhelm Paal i sulkyn.

Så kandidater finns det.

Då är det inte lika många vad gäller HP:S Dribblern till den bäste fotbollssp­elaren i tidningens spridnings­område. 2017 vann Hbk-målvakten Isak Pettersson den tunga bronsstaty­etten som delats ut sedan 1948 när en annan målvakt, Halmias Rune Ludvigsson tog hem den.

Halmstads BK har vunnit pjäsen samtliga år sedan Bengt Bertilsson, Halmia 1982. Och nu står det nog mellan Gabriel Gudmundsso­n, Alexander Berntsson och Malkolm Nilsson.

Eller kan Olivia Schough – valbar genom de nya statuterna – vara en outsider?

 ??  ??
 ?? Bild: Bildbyrån/hp/arkiv ?? Vassa kandidater till Hp-guldet och HP:S Dribbler 2018: Janne Andersson, Mattias Falck, Julia Engström samt Hbk-duon Gabriel Gudmundsso­n och Alexander Berntsson.
Bild: Bildbyrån/hp/arkiv Vassa kandidater till Hp-guldet och HP:S Dribbler 2018: Janne Andersson, Mattias Falck, Julia Engström samt Hbk-duon Gabriel Gudmundsso­n och Alexander Berntsson.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden