Hallandsposten

Quireboys spelar tung rock unplugged

Sångaren Spike och The Quireboys har spelat sedan 1980-talet. I kväll tränger musikerna ihop sig med publiken på Vinyl.

- Per Kågström pk@hallandspo­sten.se

En gång uppträdde The Quireboys i Globen i Stockholm, men i kväll besöker musikerna en något mindre lokal. Det engelska bandet spelar unplugged på Vinyl i Halmstad, inför 84 personer.

Hårdrock och pubrock är två benämninga­r som kommer upp, när jag ber en av The Quireboys fans i Halmstad att beskriva bandets musik. Man får i vilket fall säga att det blir en udda konsert på Vinyl, där det för det mesta står lokala musiker på scenen.

– Men vi har hela tiden tänkt att ha lite stora nummer efterhand, säger Pelle Stenbäck på Vinyl.

Hur får du relativt kända band att spela i en sådan liten lokal?

– Jag har varit med och arrangerat flera festivaler och har ett bra kontaktnät.

The Quireboys har i likhet med många andra band i sin genre en brokig historia, med flera splittring­ar och omstarter.

Bandet bildades 1984 i trakten av den engelska hamnstaden Newcastle och hade stora framgångar i slutet av 80- och början av 90-talet. I augusti 1990 spelade Quireboys i Globen tillsamman­s med Poison och Whitesnake och samma år släpptes singeln ”I don’t love you anymore”, som blev en hit.

1993 splittrade­s bandet men återuppsto­d i en kortlivad konstellat­ion 1995, med olika medlemmar. 2001 bildade frontmanne­n Spike och gitarriste­n Guy Griffin ett nygammalt The Quireboys, som sedan dess bland annat har spelat flera gånger på Sweden rock festival, inför tusentals åhörare.

The Quireboys har efter omstarten släppt flera album, senast ”White trash blues” 2017. Men i kväll blir musiken mera lågmäld än vanligt, när den spelas unplugged på Vinyl.

– Men vi har förlängt scenen med 40 centimeter, säger Pelle Stenbäck med ett skratt.

Ni släpper bara in 84 personer. Varför?

– Vi vill att det ska bli en stämning av konsert hemma i vardagsrum­met, med en närhet mellan band och publik.

The Quireboys spelade väl förmodlige­n i sådana små lokaler, vid starten i mitten av 80-talet?

– Precis. Back to the roots.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Spike, sångare i The Quireboys, vid ett av bandens framträdan­de på Sweden Rock festival. I kväll kommer han och de övriga musikerna till Halmstad.
Bild: Roger Larsson/arkiv Spike, sångare i The Quireboys, vid ett av bandens framträdan­de på Sweden Rock festival. I kväll kommer han och de övriga musikerna till Halmstad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden