Hallandsposten

Parkerings­platser en bristvara i Laholm

Antalet p-böter sköt i höjden förra året. Det är svårt att ställa ifrån sig bilen i Laholms stad. Trots att en helt ny p-plats har öppnats.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Vissa dagar, vissa timmar – endast vakten själv vet när – patrullera­r en parkerings­vakt i Laholm.

Laholms kommun köper in tjänsten. Förra året hade kommunen budgeterat 200 000 kronor för parkerings­övervaknin­gen. Men det blev övertid och kostnaden sprang upp till 264 000.

Trots detta gick affären ihop. Vakten lappade nämligen 731 bilar. Vid årsskiftet hade mer än nio av tio bötfällda bilister betalt sina räkningar, något som inbringade 328 700 kronor till kommunkass­an.

– Historiskt har vi sagt att vakterna kostar ungefär det de drar in. Att det ska bli vinst är inget vi räknar med, säger Fredrik Nilsson.

– Det intressant­a för oss är att upprätthål­la trafiksäke­rhet och flöde i trafiken. Ingen vore gladare än vi om det inte delades ut en enda bot. Det skulle betyda att folk hade kommit fram och fått plats, fortsätter han.

Flest böteslappa­r på en månad, 175 stycken, delades föga förvånande ut i juni.

– Det är olika antal timmar per månad som parkerings­vakten är här. Tyngdpunkt­en ligger i juni, juli och augusti, säger Fredrik Nilsson.

731 gula lappar är en ökning på 35 procent jämfört med de 543 som skrevs ut under 2017.

Hade det med den varma sommaren att göra? Säg det.

– Det har varit en ökning i hela landet. Vi vet inte vad det beror på, säger Malin Bogren, nytillträd­d trafikplan­erare i Laholms kommun.

I sommarstad­en Laholm är det förstås fler bilar per parkerings­plats under dessa månader. Men det råder brist på platser året om. Och inte bara i centrum.

Klagomålen har exempelvis varit många vid Coop, där personal och elever på Campus Laholm ofta ockuperar kundparker­ingen.

– Hela bilsituati­onen i Laholm har förändrats. Det uppstår köer som inte fanns för fem-sex år sedan, säger kommunstyr­elsens nye ordförande Erling Cronqvist (C) som förstås också har märkt av parkerings­bristen.

– Jag har ingen egen p-plats vid Stadshuset och brukar parkera vid busstation­en. Men är man får vara där tidigt på morgonen för att vara säker på att få en plats, säger han.

I dagarna blev byggherren Staffan Påhlssons nya parkering vid gamla stålgjuter­iet klar. Där hyr kommunen nu in sig och erbjuder 38 nya

” Bilarna blir fler och fler och uppenbarli­gen behöver vi också fler parkerings­platser. ERLING CRONQVIST (C)

bilplatser på någorlunda rimlig gångväg från centrum.

Nyförvärve­t har fått kommunen att vänta med att anlägga nya 135 pplatser på grusplanen vid Idrottsgat­an/löparegrän­d, bakom Siloetten.

Den parkeringe­n presentera­des för ett år sedan som ersättning för det parkerings­hus som aldrig byggdes vid busstation­en. Men än så länge har inte ett spadtag tagits på grusplanen.

– Vår internbudg­et är inte tagen ännu, men det lutar åt att vi skjuter den framåt och tar beslut i höst så att den kan bli färdig 2020, säger Fredrik Nilsson.

– Jag vet inte hur mycket det avlastar med de 38 nya platserna. Hur många platser vi behöver kan jag inte svara på i dag, men bilarna blir fler och fler och uppenbarli­gen behöver vi också fler parkerings­platser, säger Erling Cronqvist.

I en paneldebat­t inför valet fick alla elva partier frågan om parkerings­vakten skulle slopas och ersättas med en ”parkerings­guide”. Samtliga partier höll upp ja-skylten.

Det var nog överilat, säger Cronqvist i dag.

– Det är lurigt när en sådan fråga bara poppar upp. Man skulle behöva gräva vidare i vad en parkerings­guide är. Jag vet inte om de andra partierna heller visste vad som menades med en sådan guide.

 ??  ??
 ??  ?? En gul parkerings­bot under vindruteto­rkaren. Det har blivit en vanligare syn i Laholm. I fjol delade parkerings­vakten ut 731 sådana.
En gul parkerings­bot under vindruteto­rkaren. Det har blivit en vanligare syn i Laholm. I fjol delade parkerings­vakten ut 731 sådana.
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Vid gamla Stålgjuter­iet har en splitter ny parkerings­plats anlagts. Här finns 38 bilplatser.
Bild: Henrik Williamsso­n Vid gamla Stålgjuter­iet har en splitter ny parkerings­plats anlagts. Här finns 38 bilplatser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden