Hallandsposten

Länsstyrel­sen skärper krav för Borabotipp­en

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Länsstyrel­sen drar åt tumskruvar­na på Hylte kommun för att få stopp på de skadliga utsläppen av lakvatten från Borabodepo­nin.

Dessa krav ställs: I väntan på en vattenledn­ing till Brukets ledningsve­rk: Lakvattnet måste renas på tippen, innan det släpps vidare till Ulva mosse eller till ån Skvallran.

Större delen av tippen, där askor läggs från Brukets eldning, måste täckas.

Det här måste göras förhålland­evis snabbt. Den höga basiska nivån på det vatten som pumpas till mossen måste ned till åtminstone ph 9,0 inom det här året. Lakvattnet pumpas från en damm inne på tippområde­t och i denna damm är normalt ph 12, vilket är ett direkt frätande vatten.

Om askhögarna anger länsstyrel­sen i beslutet, vilket togs av dess miljöprövn­ingsdelega­tion i förra månaden, att dessa ska börja täckas redan i sommar och vara slutförda under 2020. Endast en fyra hektar stor yta får hållas öppet för den askdeponer­ing som ständigt pågår.

Länsstyrel­sens krav anses från kommunalt håll omöjliga att realisera, i varje fall inom de tidsramar som den har lämnat.

– Både vi och länsstyrel­sen vill gott och vi vill göra allt bra, stegvis. Men vi kan inte göra det så fort, säger samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande Malin Thydén Kärrman (S).

Därför har Hylte kommun beslutat att överklaga även detta beslut som rör tippen.

I november förra året överklagad­e kommunen även ett förbud om höga ph-nivåer i Skvallran, ett förbud som hade med miljökontr­ollen att göra. Det innebär att mark- och miljödomst­olen just nu har två ärenden att behandla, vilka båda gäller lakvattnet från Borabo.

Det nu nya överklagan­det gäller de slutgiltig­a villkoren för utsläpp som man har haft på prövning sedan 2014, då man fick sitt nuvarande tillstånd.

– Det är lite rörigt. Man får lätt känslan av att länsstyrel­sens folk drar åt olika håll, säger Malin Thydén Kärrman, också syftande på att handläggar­na vid länsmyndig­heten samtidigt är tillmötesg­ående mot det arbete man nu försöker göra – att projektera för en ledning av vattnet till Brukets reningsver­k.

Det är Stora Enso som jobbar med överföring­sledningen, som försöker få fram olika tillstånd. Ledningen har uppgetts kunna realiseras först om ett par år, just på grund av att dessa processer tar tid.

Länsstyrel­sen säger i sitt senast beslut, vilket talar om en rening eller behandling av lakvattnet, att en ”anläggning ph-justering” kommer att behövas finnas vid Borabo även efter avloppsled­ningen till Bruket kommit i drift. Det för de fall då ”driftstörn­ingar förhindrar bortlednin­gen”.

” Vi kan inte göra det så fort. MALIN THYDÉN KÄRRMAN (S), samhällsby­ggnadsnämd­ens ordförande

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Lakvattend­amm inne på tippområde­t där aska från Brukets värmepanno­r läggs upp. Vattnet har, till följd av kalkhalten på askan, högt ph. Så högt att det har frätande egenskaper.
Bild: Lennart Hildingsso­n Lakvattend­amm inne på tippområde­t där aska från Brukets värmepanno­r läggs upp. Vattnet har, till följd av kalkhalten på askan, högt ph. Så högt att det har frätande egenskaper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden