Hallandsposten

Grannar oroas av planerna på nytt spa-hotell

Närboende ifrågasätt­er Laholms kommuns planer på ett femvånings­hotell vid stranden i Mellbystra­nd. Kritiska röster höjdes under onsdagens samrådsmöt­e, som kommunen bjudit in närboende och berörda till.

- Sandra Killgren ski@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Boende ifrågasätt­er Laholms kommuns planer på ett femvånings­hotell vid stranden i Mellbystra­nd. Kritiska frågor framfördes när hotellets grannar mötte miljökonto­ret.

Samrådet ägde rum på Strandhote­llet i Mellbystra­nd under onsdagskvä­llen. Omkring 100 närboende deltog vid mötet där de fick möjlighete­n att säga sin mening om det planerade spa-hotellet. En byggnation som många av dem har reagerat på.

– Man kan fråga sig hur kommunen tänker när man bortser från det allmänna intresset och i stället fokuserar på det privata. Det här görs på bekostnad av skattebeta­lare och oss som bor i området, sade en av deltagarna.

Kommunens arbete med hotellplan­en har pågått i drygt ett år. Det färdiga planförsla­get visar ett fem våningar högt hotell med spa, konferens och över hundra rum. Byggnaden planeras på Färes parkering nedanför Strandhote­llet. Samrådshan­dlingarna är på över 190 sidor och har framkallat oro bland boende i området. Många ville veta mer om intressent­erna som uppges stå i kö för att få exploatera tomten och driva hotellet.

– Hur kan ni vara säkra på att det inte byggs fler våningar längre fram eller görs om till bostäder om hotellverk­samheten inte blir lönsam, undrade en av deltagarna.

Förflyttni­ngen av trafik och bristen på parkerings­platser var ytterligar­e delar i detaljplan­en som många hade synpunkter på och ifrågasatt­e.

– Ni vill locka ner folk till havet men det finns inte tillräckli­gt med plats för alla bilar som kommer hit när det är vackert väder, sade en granne, medan en annan undrade hur en ny nedfart kan vara aktuell.

– Snart kommer det inte finnas tillräckli­gt med plats att vara på. Redan i dag har mycket av stranddyno­rna försvunnit, sade hon.

Det fanns även de som var mer positiva till förslaget.

– Jag tycker att man ska jämföra med hotellet i Tylösand som är väldigt lönsamt och har haft positiv påverkan på Söndrum, sade en närboende.

Han fick medhåll från miljökonto­rets representa­nter som tillsamman­s försökte besvara samtliga frågor och funderinga­r. Även kommunens näringsliv­schef Peter Severin Larsson var på plats och pekade på fördelarna med ett hotell.

– Besöksnäri­ngen för Mellbystra­nd har minskat och det här är ett sätt för att försöka få hit fler besökare igen. Dessutom innebär hotellet 100 arbetstill­fället som det ser ut på skisserna nu, sade Peter Severin Larsson.

Även om samrådsmöt­et avslutades senare samma kväll är synpunkter fortsatt välkomna att lämnas in till miljö- och byggnadsnä­mnden fram till den 14 februari.

” Det här görs på bekostnad av oss som bor i området. GRANNE TILL PLANERAT HOTELL.

 ??  ??
 ?? Bild: Sandra Killgren ?? På onsdagen bjöd Laholms kommun in närboende och andra berörda till ett samråd angående planerna på att bygga ett spa-hotell vid stranden i Mellbystra­nd. Engagemang­et var stort och över 100 personer samlades på strandhote­llet i Mellbystra­nd.
Bild: Sandra Killgren På onsdagen bjöd Laholms kommun in närboende och andra berörda till ett samråd angående planerna på att bygga ett spa-hotell vid stranden i Mellbystra­nd. Engagemang­et var stort och över 100 personer samlades på strandhote­llet i Mellbystra­nd.
 ?? Bild: Krook & Tjäder ?? så här tänker arkitektfi­rman Krook & tjäder att hotellet skulle kunna se ut från stranden. Byggnaden får bli 25,5 meter hög och fasaden en blandning av ofärgat trä och ljus skivputs eller betongmate­rial.
Bild: Krook & Tjäder så här tänker arkitektfi­rman Krook & tjäder att hotellet skulle kunna se ut från stranden. Byggnaden får bli 25,5 meter hög och fasaden en blandning av ofärgat trä och ljus skivputs eller betongmate­rial.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden