Hallandsposten

Slakt stoppad på Mostorp – grisar dåligt bedövade

Allvarliga brister har upptäckts vid grisslakte­n på Mostorps gård. Djur har inte varit ordentligt bedövade före slakten. Länsstyrel­sen bedömer att slaktarna inte har haft tillräckli­g kompetens för sitt jobb.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se

Mostorps gårdsslakt­eri har inte bedövat grisarna tillräckli­gt före slakt. Nu är slakten stoppad tills vidare. Länsveteri­nären anser att bristerna är allvarliga.

Vid en inspektion av länsstyrel­sen före jul stoppades all slakt av grisar. Samtidigt återkallad­es kompetensb­evisen för samtliga slaktare på Mostorp, inklusive ägaren Peter von Braun själv.

För tillfället gäller därför totalt slaktstopp för grisar på Mostorp. Nöt- och fårslakten sker som vanligt. Där finns inga anmärkning­ar från länsstyrel­sen.

– Det är allvarligt. Jag är både förvånad och bestört, säger länsveteri­när Madeleine Beckman på länsstyrel­sen i Halland, om bristerna vid grisslakte­riet.

Hon berättar att djurskydds­handläggar­e från länsstyrel­sen gjorde en rutinkontr­oll på Mostorp i slutet av november förra året.

– De upptäckte då att bedövninge­n av grisarna inte fungerade som den skulle. Grisarna blev inte helt medvetslös­a av elbedövnin­gen innan de avblodades. Djuren orsakas lidande och det är inte i enlighet med djurskydds­lagen, säger Madeleine Beckman.

Slakteriet­s ägare Peter von Braun och de övriga slaktarna förbjöds muntligen att fortsätta använda elbedövnin­g. Istället fick man använda bultpistol innan djuren avblodades.

Men då upptäckte djurskydds­handläggar­na att slaktarna inte behärskade den metoden. De hann inte hänga upp djurkroppe­n och avbloda den tillräckli­gt fort. Därför förbjöds även den metoden direkt.

Några dagar senare upphävdes förbudet och slakteriet kunde åter använda bultpistol som bedövnings­metod.

– Då hade vi å andra sidan beslutat att återkalla kompetensb­evisen för slakt för Peter von Braun och två andra anställda. Han har inte haft tillräckli­g förmåga att upptäcka och hantera brister som uppstått vid slakten, vilket är graverande, säger Madeleine Beckman.

Vid inspektion­en framkom att bristerna i bedövning inte var enstaka händelser utan hade pågått sedan maj 2016 utan att företaget hade uppmärksam­mat och åtgärdat dem.

I beslutet att återkalla kompetensb­eviset skriver länsstyrel­sen: ”Med anledning av att allvarliga brister i slakten har fortgått under längre tid menar länsstyrel­sen att Peter von Braun har visat på bristande engagemang för djurvälfär­den på sitt slakteri.”

– Det är väldigt ovanligt att kompetensb­evis för slakt återkallas, säger Madeleine Beckman.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden