Hallandsposten

Hoppfulla hundar köar för fri lek

I flera år har samhällsfö­reningen kämpat för en hundrastgå­rd i Oskarström. Nu är den på plats – 800 kvadratmet­er stor – och alla hundar har därmed tillgång till fri hopp och lek.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Nu kan alla fyrfota vänner få springa fritt i Oskarström där en efterlängt­ad rastgård har kommit på plats. Här får hundarna utlopp för sin energi och kan nosa runt för att se vilka andra hundar som varit här. – Som att läsa nyheterna i Hallandspo­sten brukar jag säga, säger Ewa Larsson.

2013 väckte Ewa Larsson, som är engagerad i samhällsfö­reningen och driver ett företag som erbjuder rastning av hundar, frågan om en hundrastgå­rd i samhället i en skrivelse till kommunen.

– Jag kände att det behövdes, det fanns redan på så många ställen inne i Halmstad, berättar hon.

Sedan dess har samhällsfö­reningen jobbat för att göra verklighet av förslaget.

– Det behövs för alla som inte kan släppa sina hundar lösa, och för att äldre människor som bor i centrum ska kunna ha kvar sina hundar även om de inte klarar av att gå så långt med dem, säger Ewa Larsson.

Rastgården som stod klar strax före jul ligger i ett skogsparti mellan Åsgatan och Arkadiegat­an/sulfitväge­n och är kommunens 13:e i ordningen. Den är 800 kvadratmet­er stor och har både belysning, parksoffa och skräpkorg. Inom ett par veckor kommer även en agilityban­a med fyra olika hinder att sättas upp.

– Underbart. Det är jättebra för oss hundägare som inte har inhägnat hemma i trädgården att kunna släppa våra hundar här så att de får springa av sig, speciellt om man inte heller har möjlighet att släppa ut hunden i skogen, säger Linda Karlsson som redan besökt rastgården med sin tik Leia flera gånger.

Robin Lönnberg kan bara instämma. Hans tik Lura sätter full fart när de går in i rastgården och husse tar av kopplet. Det går inte att ta miste på glädjen att få springa fritt bland träd och löv, träna lite apporterin­g eller kanske hitta en perfekt pinne att bära med sig hem.

– Det är inte bara barn som behöver rastas, säger Robin med ett leende och tillägger:

– Det är ju det roligaste som finns för en hund att få springa lös och leka fritt och själv kan man slappna av när området är inhägnat. Jag tycker också att platsen är bra, lite avsides men ändå rätt centralt. Ewa Larsson fyller i: – Det är en självklarh­et för alla hundar att få springa lösa. De måste få röra sig och det är alltid en viss begränsnin­g när de går i koppel, vi styr dem ju väldigt mycket. När de är fria och får springa lösa, kanske ihop med andra hundar om det funkar, så lär de sig språket mellan varandra och får utlopp för sin energi.

Dessutom är rastgården ett bra ställe för hundarna att ”läsa nyheterna”.

– Det är många hundar som går här och det blir ungefär som att läsa Hallandspo­sten för dem när de nosar omkring här, brukar jag säga. Ett sätta att kolla in nyheterna, vilka hundar som har varit här sedan i går.

Ewa, som bor precis intill rastgården, kan intyga att den redan används flitigt.

– Det har varit gott om folk här, varje dag, säger hon.

Bo Persson från samhällsfö­reningen hoppas nu på att Oskarström, likt Halmstad, kan få fler hundrastgå­rdar.

– Vi vill gärna ha på ytterligar­e områden, det behövs, så det är bara att jobba vidare med detta.

 ??  ??
 ??  ?? Leia älskar att få springa fritt i den nya hundrastgå­rden. Finns det en pinne med i bilden, då blir det hela ännu roligare.
Leia älskar att få springa fritt i den nya hundrastgå­rden. Finns det en pinne med i bilden, då blir det hela ännu roligare.
 ??  ?? Det blir ett tax-samt möte när Håkan Lagerqvist och hunden Zorro får hälsa på tiken Anna som i dag är på besök i rastgården med Ewa Larsson.
Det blir ett tax-samt möte när Håkan Lagerqvist och hunden Zorro får hälsa på tiken Anna som i dag är på besök i rastgården med Ewa Larsson.
 ??  ?? Perfekt för hundarna men också en bra samlingspl­ats för deras ägare tycker Robin Lönnberg, husse till Lura.
Perfekt för hundarna men också en bra samlingspl­ats för deras ägare tycker Robin Lönnberg, husse till Lura.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo
 ??  ?? Zorro och Zeb far omkring tillsamman­s i rastgården.
Zorro och Zeb far omkring tillsamman­s i rastgården.
 ??  ?? Ewa Larsson väckte frågan om en hundrastgå­rd redan 2013.
Ewa Larsson väckte frågan om en hundrastgå­rd redan 2013.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden