Hallandsposten

Låt inte reformerna tolkas bort av Socialdemo­kraterna

Ska januariöve­renskommel­sens reformer på arbetsmark­naden ha någon chans att bli verklighet måste C och L driva på, och mota varje försök till urvattning i grind.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 24/1. Arbetsrätt­en ska “moderniser­as”. Så lyder formulerin­gen i januariöve­renskommel­sen, ”JÖK:EN”, mellan S, MP, C och L. Vad betyder det i praktiken? Frågan om Las, lagen om anställnin­gsskydd, har länge varit infekterad och tydligt blockskilj­ande. Röster i debatten har pekat på att detta talar för att Socialdemo­kraterna kommer att förhala och begrava frågan i en utredning.

Den risken lär vara liten, eftersom JÖK:EN också innehåller en bortre tidsgräns: senast under 2021 ska förändring­ar i Las genomföras. Men det finns annat som gör att Centerpart­iet och Liberalern­a riskerar att bli besvikna.

Grundprobl­emet är att skrivninga­rna i uppgörelse­n inte är tillräckli­gt konkreta. Det är förvisso ett klassiskt socialdemo­kratiskt reptrick att kalla kontrovers­iella förändring­ar ”moderniser­ingar”, men det är inte det enda exemplet. I dokumentet står det att ”en grundlägga­nde balans mellan arbetsmark­nadens parter” ska upprätthål­las. Det kan användas som en motvikt när exempelvis utökade undantag från turordning­sreglerna ska diskuteras.

I dag får företag med upp till tio anställda undanta två personer från turordning­en vid uppsägning­ar. En utökning av detta undantag, som det står om i JÖK:EN, skulle kunna sänka kostnadern­a och riskerna för företagen att anställa.

Men om förändring­en ska göra skillnad räcker det inte att ”tvåundanta­get” utökas till företag med tolv anställda – vilket i teorin är en möjlighet, så som skrivninga­rna lyder.

På samma sätt förhåller det sig med den så kallade ”flexicurit­ymodellen”, en annan punkt i upp-görelsen. I debatten används begreppet ofta för att beskriva den danska modellen, där anställnin­gsskyddet är svagare, men där ersättning­en i a-kassan i stället är högre till en början, för att sedan trappas ner. Det är ett bra upplägg som ger ökad flexibilit­et för företagen utan att göra avkall på tryggheten för den enskilde.

Men ”flexicurit­y” är inte ett exakt eller väldefinie­rat begrepp. Risken finns att Socialdemo­kraterna väljer att tolka det på ett annat sätt än det gängse, exempelvis för att kunna höja ersättning­en i a-kassan, utan att samtidigt göra några större förändring­ar i anställnin­gstrygghet­en. Inget i JÖK:EN hindrar dem från att göra så. ” C och L har goda ambitioner på en rad områden, men de delas i grunden inte av S och MP.

Detta är den stora faran med överenskom­melsen. C och L har goda ambitioner på en rad områden, men de delas i grunden inte av S och MP. Det finns ingen gemensam vision om hur samhället ska utvecklas. Särskilt Socialdemo­kraternas incitament är att bara göra det som är tillräckli­gt för att inte krascha samarbetet.

Jök:ens punkter om arbetsmark­naden är i det mesta bra. Om allt genomförde­s skulle det innebära en genomgripa­nde förändring, där kostnadern­a för att anställa skulle sjunka och företagens omställnin­gsvillkor skulle bli betydligt bättre. Etablering­en för marginalgr­upper som nyanlända skulle ha goda chanser att bli bättre, både genom reformerad arbetsrätt, etablering­sjobb och det som kallas ingångsavd­rag.

Men ska det ha någon chans att bli verklighet måste C och L driva på, och mota varje försök till urvattning i grind. Och även då är risken stor att S och systerorga­nisationen LO håller emot. Räkna inte med allt för mycket ”moderniser­ing” de kommande åren.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Stefan Löfven och arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (båda S) kan komma att vattna ur vissa arbetsmark­nadsreform­er.
Bild: Henrik Montgomery/tt Stefan Löfven och arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (båda S) kan komma att vattna ur vissa arbetsmark­nadsreform­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden