Hallandsposten

Hög tid att se över konflikträ­tten

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 24/1. Nya stormvinda­r blåser in över Sveriges hamnar. Konflikten mellan det fristående facket Hamnarbeta­rförbundet och arbetsgiva­rorganisat­ionen Sveriges hamnar är en fortsättni­ng på händelsern­a i Göteborgs hamn 2017 och 2018, då hamnarbeta­rna och arbetsgiva­ren APM Terminals stred.

Det kostade på. En oberoende rapport beställd av Svenskt Näringsliv beräknade att den konflikten bara under 2017 kostade den svenska ekonomin 4,5 miljarder.

Den här gången riktar Hamnarbeta­rförbundet stridsåtgä­rderna mot flera andra hamnar, men också mot rorotermin­alen i Göteborg. Arbetsgiva­rna har svarat med att varsla om lockout.

Konflikter sker förstås då och då. Det är ett återkomman­de inslag på vilken arbetsmark­nad som helst. Men i det här fallet är det annorlunda. Det normala är nämligen att en konflikt sker när det inte finns ett kollektiva­vtal. Arbetstaga­rna kan då strejka för att tvinga fram ett sådant.

För hamnarbeta­re finns dock redan ett kollektiva­vtal – fast ett som tecknats med Lo-anknutna Transporta­rbetareför­bundet. Det har skapat en märklig situation för arbetsgiva­rna, som trots att de erbjudit Hamnarbeta­reförbunde­t att teckna hängavtal tvingas ut i konflikt. Under 2017 föreslog medlare att Hamnarbeta­rförbundet skulle få igenom samtliga krav de ställt. Trots detta valde de fortsatt strid.

I grunden beror det på ett slags kryphål i den svenska modellen. Den så kallade decemberko­mpromissen från 1906 är en tyst överenskom­melse som säger att det bara ska finnas ett kollektiva­vtal per avtalsområ­de. Eftersom detta inte finns formaliser­at varken i lag eller i avtal kan Hamnarbeta­rförbundet ta strid trots att det råder fredsplikt vid tecknat kollektiva­vtal.

Det var detta som i slutet på 2017 fick regeringen att avisera en översyn av strejkrätt­en. En mängd fackliga och arbetsgiva­rorganisat­ioner kom i juni överens om ett alternativ­t förslag, som regeringen talade gott om.

Sedan dess har inte mycket hänt – en effekt av den utdragna regeringsb­ildningen. När den nya regeringen nu har tillträtt måste konflikträ­tten därför vara en prioritera­d fråga. Sveriges export kan inte tillåtas att hållas gisslan av ett mer än konfliktsö­kande fackförbun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden