Hallandsposten

Hund bodde i misär – polisen slog larm

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: En av de vidrigaste och skitigaste lägenheter han harvarit i. Så beskrev en polis ett missbrukar­hem i Laholm där en hund befarades fara illa.

Poliserna hade sällan sett värre misär i en lägenhet. De slog larm om att hunden kunde fara illa. Hundägaren i Laholm försvarar sig nu med att han varit utsatt för ett mordförsök.

Förra vintern gjorde polisen flera besök i bostaden hemma hos en laholmare i 30-årsåldern. Mannen hade blivit tagen med droger. Han har tidigare dömts för narkotikab­rott vid upprepade tillfällen.

Bostaden var i ett sorgligt skick.

”En stank av hundskit, urin och matrester slår emot en när man kommer in”, rapportera­de en polis som slog larm till länsstyrel­sen.

En hundförare som var med vid husrannsak­an uppgav att lägenheten var ”en av de vidrigaste och skitigaste han varit i”.

Mitt i röran fanns den drogmisstä­nkte mannens hund. Med sin erfarenhet av hundar tyckte polisen att det var direkt olämpligt att ha hund på platsen.

Vid ett nytt besök, nästan två månader senare, såg bostaden lika risig ut. Polisen trodde inte att lägenheten städats på flera år. Då hittades också hasch i en snusburk.

Anmälan gick till länsstyrel­sen i april. Två djurskydds­handläggar­e tog med sig fyra poliser när de gick in för att kontroller­a bostaden.

De fann brister i lägenheten som gjorde att hunden kunde fara illa, men bedömde att djuret i övrigt sköttes och mådde bra. Hundägaren blev tillsagd att städa i bostaden och avlägsna alla skaderiske­r från hundens miljö.

Bristerna fanns kvar vid ett återbesök i oktober. På golvet låg cigaretter och fimpar, snusdosor och ölburkar. Trots det har länsstyrel­sen inga planer på att ta ifrån mannen hans hund.

I maj sade hyresvärde­n upp kontraktet, men mannen vägrade flytta. Avhysninge­n överklagad­es hela vägen till Högsta domstolen. Till slut ändrade sig värden och drog tillbaka ärendet.

Det är inte den enda rättsproce­ssen som mannen driver. Han vägrade också att betala avgiften på 800 kronor för extra offentlig djurskydds­kontroll.

Hundägaren uppgav att han aldrig hade drabbats av kostnaden om han inte blivit utsatt för ett mordförsök strax före första kontrollen i april. Fel som fanns i lägenheten­s el-installati­on hade han påpekat till sin hyresvärd. Dessutom skulle hans hund aldrig röra nikotinpro­dukter, hävdade han.

Mannen krävde att fakturan skulle rivas. Förvaltnin­gsrätten håller inte med. I sin dom anser rätten att den uppföljand­e djurskydds­kontrollen var befogad med tanke på hur det såg ut i lägenheten. Överklagan­det avslås.

 ?? Bild: Länsstyrel­sen ?? Polisen tyckte inte att bostaden var en lämplig miljö för en hund. Ägaren har en historia av drogmissbr­uk.
Bild: Länsstyrel­sen Polisen tyckte inte att bostaden var en lämplig miljö för en hund. Ägaren har en historia av drogmissbr­uk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden