Hallandsposten

Johan från Halmstad tar plats i heta stolen

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Kultur & Nöje: Hp-journalist­en Johan Hammerby har medverkat ett par rundor i ”Vem Vet mest”. I kväll är det dags för ”Postkodmil­jonären” i TV4.

Johan Hammerby från Halmstad börjar bli en veteran inom frågesport på tv. Efter att ha varit med fem gånger i ”Vem vet mest” gör han i kväll debut i ”Postkodmil­jonären”. Hur hamnade du i ännu en frågesport på tv?

– I våras sökte ”Postkodmil­jonären” deltagare via Facebook. Min kompis Katta tipsade dem om mig, just för att jag hade varit med och vunnit i ”Vem vet mest”. Så de hörde av sig, och jag tackade självklart ja. Men de testade mig först.

Hur mycket tester får man genomgå innan man släpps fram i tv-rutan?

– De ringer upp och ställer frågor på direkten, och då blir man rätt ställd. Jag satt på jobbet och fick helt plötsligt svara på kunskapsfr­ågor om svedjebruk och vad Polens huvudstad heter.

Vad är det för skillnad mellan de båda programmen?

– Den största skillnaden är nog bakom kulisserna, deltagarna emellan. I ”Vem vet mest” är alla konkurrent­er, men i ”Postkodmil­jonären” är det inte så. Där förlorar du ingenting på att det går bra för de andra som ska tävla, så då kan man heja på varandra – i ”Vem vet mest” har du som mål att slå ut de andra.

– Sedan är det också stora skillnader i programfor­maten. I ”Vem vet mest” kan du missa ett par gånger och ändå vinna allt i slutändan. I ”Postkodmil­jonären” räcker det med ett enda fel så är du körd. Och där är det fullt fokus på dig hela tiden, i ”Vem vet mest” kan man andas ut lite medan de andra svarar på frågor.

Hur jobbar du på allmänbild­ningen?

– Som journalist får man varje dag sätta sig in i nya ämnen, och det är mycket som fastnar. Jag har alltid varit intressera­d av samhällsfr­ågor och nyheter.

Är det några ämnen eller frågor som återkommer när man är inne i den här ”branschen”?

– De som skriver frågorna måste vara väldigt kreativa, för under alla mina program har jag aldrig hört en fråga upprepas, vare sig till mig eller till andra deltagare.

Har du några extra roliga eller jobbiga minnen från alla dina framträdan­den i de här frågesport­sprogramme­n?

– När jag vann fredagsfin­alen i ”Vem vet mest” avgjordes allt på de sista två frågorna. Det var så nervöst och jag visste inte hur mycket tid som var kvar. När jag insåg att tiden var slut och jag hade vunnit var det en stor lättnad och glädje som infann sig.

Har du blivit mindre och mindre nervös i takt med att du blivit en återkomman­de gäst i de här frågesport­erna?

– I ”Vem vet mest” har jag absolut blivit mindre nervös. Det var mitt sjätte program som jag spelade in senast, och som sänds 16 mars. Däremot var det helt annorlunda nu när jag skulle vara med i Miljonären. Då låg jag vaken och tänkte på det i flera dagar innan.

Du får ju inte avslöja om du vinner några stora summor i kväll, men hur har det hittills gått i ”Vem vet mest” – har du blivit rik på dina kunskaper?

– Där har jag vunnit ett par program, men bara en fredagsfin­al som innebar pengar, 10 000 kronor. Sen ska man komma ihåg att man måste skatta på vinstpenga­r från sådana här program eftersom det räknas som en inkomst.

”Vem vet mest” och ”Postkodmil­jonären” - vad blir nästa steg?

– Om de hade kunnat återuppliv­a ”Jeopardy” så hade det varit väldigt roligt. Det programmet hade passat mig perfekt, tror jag.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Johan har ett gediget cv inom tv-frågesport. Han har tidigare synts i fem program av ”Vem vet mest” – och i kväll klockan 19.30 gör han debut i ”Postkodmil­jonären”.
Bild: Privat Johan har ett gediget cv inom tv-frågesport. Han har tidigare synts i fem program av ”Vem vet mest” – och i kväll klockan 19.30 gör han debut i ”Postkodmil­jonären”.
 ??  ?? Den 16 mars är Johan – återigen – med i ”Vem vet mest”.
Den 16 mars är Johan – återigen – med i ”Vem vet mest”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden