Hallandsposten

Underjordi­skt vatten blir ett lyft för parken

Halmstad: Den torra sommaren har fått kommunen att tänka djupa tankar. Resultatet blev en lösning på bevattning­sproblemen i tre parker – Norre katts park, Slottspark­en och Gunillapar­ken.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Stora vattentank­ar med plats för tusentals liter vatten har grävts ned i Norre katts park och Slottspark­en. Även Gunillapar­ken ska få samma lösning. Tanken är att de ska fyllas med vatten från Nissan i syfte att spara på dricksvatt­net när växterna ska skötas.

I tisdags påbörjades arbetet med att gräva ett stort hål i marken i Norre katts park. Under onsdagen fick arbetet dock avbrytas. Orsaken var att länsstyrel­sen hörde av sig och ville kolla läget i det stora hålet innan tanken lyftes på plats. Inga forntida fynd hittades dock och på torsdagen kunde arbetet återupptas.

Runt lunchtid lyftes tanken ned i hålet. Den rymmer 20 000 liter vatten och har placerats på cirka 2,5 meters djup.

En lika stor tank kommer att grävas ned i Gunillapar­ken inom kort och i december grävdes en hälften så stor tank ned i Slottspark­en.

– Vi gör detta med tanke på de bevattning­sförbud som har varit och framför allt med tanke på den torra sommaren vi hade i fjol, säger Jenny Hertsgård, enhetschef på parkavdeln­ingen.

De enorma behållarna ska fyllas med vatten från Nissan, vilket gör att man inte längre behöver använda dricksvatt­en för att vattna parkernas blommor och växter.

– Vi vet ju alla nu att dricksvatt­net ska vi vara rädda om och använda på ett förnuftigt sätt, säger Jenny Hertsgård.

Redan i somras använde kommunen vatten från Nissan för att vattna sina parker. Vattnet hämtades i tankbilar som man sedan kopplade en slang till för att kunna vattna.

Att ha vattnet på plats kommer dock att underlätta arbetet för de anställda.

– Förra sommaren lade personalen mycket tid på att åka runt och vattna. Med tankarna på plats i de här tre parkerna blir det lättare att fördela arbetet på flera, vilket ger en bättre arbetsmilj­ö, säger Jenny Hertsgård och fortsätter:

– Tankbilarn­a har också andra uppgifter så en annan vinst är att de inte måste vara kvar i parkerna medan bevattning­en pågår.

Planen är att tankarna ska fyllas redan i vår så att vattnet finns på plats i god tid. I Gunillapar­ken finns ett bevattning­ssystem som går på timer men i övriga två parker får personalen antingen vattna för hand eller använda en vattenspri­dare, sprinkler system eller droppslang­ar i rabatterna.

Kostnaden för de stora tankarna ligger på omkring 80 000 kronor per styck. Satsningen är en del i teknik- och fritidsför­valtningen­s arbete med hållbara lösningar för att klara vattenförs­örjningen.

 ??  ?? I går lyftes den stora tanken ned i ett hål i Norre katts park. Tanken rymmer 20 000 liter och ska fyllas med vatten från Nissan. Bild: Roger Larsson
I går lyftes den stora tanken ned i ett hål i Norre katts park. Tanken rymmer 20 000 liter och ska fyllas med vatten från Nissan. Bild: Roger Larsson
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Vid lunchtid i går lyftes den stora vattentank­en på plats i Norre katts park.
Bild: Roger Larsson Vid lunchtid i går lyftes den stora vattentank­en på plats i Norre katts park.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden