Hallandsposten

Mattias Karlsson: I takt med att omvärlden förändras måste ungdomarna följa med i utveckling­en.

- Karlssons kolumn Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Kompetensf­örsörjning är ett långt och något knastertor­rt ord, men ack så viktigt för det svenska välståndet. Företagens möjlighete­r att hitta rätt kompetens är helt avgörande för deras framtid – och hela landet. Men det finns stora utmaningar med kompetensf­örsörjning­en. I takt med en snabb teknisk utveckling förändras företagens behov av kompetens.

Skolan har i det avseendet en avgörande roll för den framtida kompetensf­örsörjning­en. Men vägen från utbildning till jobb är sällan rak. Dagens tonåringar har ofta inte en klar bild av vad de vill arbeta med i framtiden. Då gäller det för skolan att kunna erbjuda ett brett utbud av av attraktiva utbildning­ar.

Till hösten invigs en nybyggd skola i Halmstad. Skolan som nu håller på att bli färdig ska heta Kristinehe­dsgymnasie­t och är egentligen en filial till Kattegatts­gymnasiet. Dit kommer gymnasiesk­olans fordons- och transportp­rogram att flytta.

I samband med flytten till mer ändamålsmä­ssiga lokaler är tanken att utbildning­en ska kvalitetss­äkras och bli ett så kallat motorbrans­chcollege. Det innebär att utbildning­en måste följa ett visst antal villkor för att kunna bli ett college. Sedan tidigare finns det ett teknikcoll­ege och vård- och omsorgscol­lege i Halmstad och de har båda som syfte att räta ut vägen för eleverna att komma ut i arbetslive­t. Ett bärande element på ett college är arbetsplat­sförlagt lärande, APL. Det är en praktikpla­ts hos en arbetsgiva­re och utgör den gyllene länken mellan studier och jobb. När det gäller det nya motorcolle­get i Halmstad har stadens stora motorhandl­are en viktig roll i att erbjuda praktikpla­tser och kompetenta handledare, ett arbete som nu pågår.

Att Halmstad nu får ett nytt college inom en bransch som är i snabb utveckling är mycket välkommet. Det handlar inte bara om att eleverna som går utbildning­en med största sannolikhe­t har jobb direkt när de är klara utan stadens motorverks­täder kommer också att kunna anställa rätt kompetens.

Att öppna upp nya kanaler mellan utbildning och arbetslive­t är helt avgörande för att få ut dagens ungdomar i arbetslive­t och klara kompetensf­örsörjning­en. Tidigare har det ofta varit skarpa gränser mellan utbildning och arbetsliv, vilket ledde till att nyutexamin­erade studenter inte fick inblick i de behov som arbetsmark­naden efterfråga­de.

Unga har ofta stora drömmar om att resa och upptäcka världen. I dagens globaliser­ade värld finns också stora möjlighete­r att förverklig­a sig genom jobb utomlands.

Men allt handlar inte om att åka utomlands. För den absoluta merparten finns framtiden på hemmaplan, i det lokala. I dagens Sverige finns dessutom världen och framtiden redan utanför dörren. I takt med att omvärlden förändras måste ungdomarna följa med i utveckling­en.

Detta gäller inte minst arbetslive­t. Ett nytt motorbrans­chcollege i Halmstad ska verkligen välkomnas. Nu släpper vi handbromse­n och kör.

” Att öppna upp nya kanaler mellan utbildning och arbetsliv är helt avgörande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden