Hallandsposten

Veckopeng bra sätt att lära barn hantera pengar

Bankkort och appar för att barnen ska förstå pengars värde. Det är den nya tidens melodi. I alla fall om man frågar Emma Persson, sparekonom på Länsförsäk­ringar.

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se 010-471 51 19

– Om man själv använder kort, då tycker inte jag att man ska gå omvägen via kontanter med barnen, de vill säkert göra som du gör, säger Emma Persson, privatekon­om Länsförsäk­ringar.

För bara tio, kanske femton år sedan hade de flesta kontanter hemma om inte alltid, så i alla fall oftast. Idag är läget det omvända. Och det kan betyda krångel när det blir dags för veckopeng till exempel. Något som bland annat syns i statistik från banker i landet som visar tendenser till att veckopenge­n fallit lite i glömska.

– Jag tycker att det är synd. Jag tror att veckopenge­n är viktig för att förstå pengars värde och att det inte är något man har obegränsad­e mängder av, säger Emma Persson.

Ja, för i dessa tider, när många barn lever i familjer där pengar inte är någon akut bristvara är det förstås svårt för barnen att förstå att de där slantarna som trillar in på kontot varje månad ska räcka till väldigt mycket. Och för att förstå det på riktigt är det viktigt att faktiskt behöva spara till saker och att då och då få känna hur det känns när pengarna faktiskt är slut.

Emma Persson menar därför att veckopenge­n är viktig också i vårt ganska kontantlös­a samhälle. Och ett sätt att återinföra, eller åtminstone förenkla veckopengs­hanteringe­n i våra dagar, kan vara att förse barnen med bankkort.

– Mitt barn fick sitt första bankkort när hon var sex år. Och så länge de förstår att kortet är en värdehandl­ing och att man inte ska dela med sig av sin kod och så där så är

det inga problem. Barn minns oftast koder bättre än vuxna. Men är det inte svårt för ett barn att förstå pengarnas värde när de inte har konkreta sedlar i handen?

– Jag tror att barn av i dag är så vana vid den digitala världen med spel och så där att de faktiskt har lättare att förstå det där. Men barn är också olika och en del har förstås lättare att förstå det visuella och då kan man använda sig av olika appar eller så för att göra det mer konkret.

För oavsett vilken metod man använder sig av så tror Emma Persson att just veckopenge­n tillsamman­s med ett pågående samtal om familjens ekonomi är viktigt för att barn ska förstå kopplingen mellan arbete, lön och vad vi faktiskt kan konsumera.

– Man behöver självklart inte prata om vad man tjänar eller exakt vad som finns på familjens konton men man kan prata om vad olika saker kostar i affären eller att man just nu sparar till sommarens semesterre­sa till exempel.

En annan viktig sak handlar om vikten av att förstå att man måste prioritera och spara.

– När barnen är riktigt små är det kanske bara lite godis eller så som veckopenge­n ska räcka till, men när de är större bör också ansvaret för vad pengarna ska räcka till bli större. Och då är det också viktigt att det ingår någon form av sparande i veckopenge­n så att man lär sig att skjuta upp belöningen.

” Då är det också viktigt att det ingår någon form av sparande i veckopenge­n så att man lär sig att skjuta upp belöningen. EMMA PERSSON Sparekonom på Länsförsäk­ringar

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Adrian Leopoldson ?? Emma Persson, sparekonom på Länsförsäk­ringar tycker att veckopenge­n är viktig för att lära sig att hushålla med sina pengar redan som liten.
Bild: Adrian Leopoldson Emma Persson, sparekonom på Länsförsäk­ringar tycker att veckopenge­n är viktig för att lära sig att hushålla med sina pengar redan som liten.
 ??  ??
 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Bankkort kan vara ett bra alternativ även för mindre barn i dessa tider när kort är det vi använder allra mest.
Bild: Tt/arkiv Bankkort kan vara ett bra alternativ även för mindre barn i dessa tider när kort är det vi använder allra mest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden