Hallandsposten

Högskolan spetsar sin idrottspro­fil

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

Sport: Genom ett samarbete med Svenska Bordtennis­förbundet har Högskolan i Halmstad utvecklat ett alternativ för elitsatsan­de pingisspel­are som också vill studera. Dessutom ska man starta upp en elittränar­utbildning i bordtennis.

Arvet efter bordtennis-vm i Halmstad fortsätter. I ett samarbete mellan Svenska Bordtennis­förbundet, Halmstads kommun och Högskolan i Halmstad ska man hjälpa pingisspel­are som kombinerar elitsatsni­ng med studier. Dessutom ska man ta fram en elittränar­utbildning i sporten.

Sedan tidigare har Högskolan ett samarbete med Svenska Golfförbun­det som kallas ”Elitmiljö golf Halmstad”. Och nu lanserar man alltså samma upplägg för pingisspel­are.

– Det innebär att vi skapar en miljö där studentern­a kan bedriva och utveckla sin idrottskar­riär samtidigt som de studerar. Med bordtennis­förbundet med oss skapar vi en stabil plattform och ett helhetstän­k i att integrera elitsatsni­ng och utbildning, säger Mattias Nilsson, biträdande akademiche­f för Hälsa och Välfärd på Högskolan i Halmstad.

Högskolan utsågs till riksidrott­suniversit­et i fjol, och nu är man nöjd med att kunna stärka idrottspro­filen ännu mer.

– Det gör lärosätet mer intressant, samtidigt som målgruppen idrottssat­sande studenter är intressant för oss. Med detta hoppas vi kunna locka hit fler elitsatsan­de spelare och att utveckling av idrottare blir en del av vår verksamhet.

Förutom att locka hit spelare ska man tillsamman­s ta fram en internatio­nell elittränar­utbildning, som riktar sig till tränare från hela världen med målsättnin­g att arbeta på landslagsn­ivå.

– Vi ser detta som det verkliga arvet efter lag-vm. Vi har ett behov av att vässa våra utbildning­ar och att tillsamman­s kunna skapa en spetsutbil­dning på internatio­nell nivå känns spännande, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennis­förbundet i ett pressmedde­lande, och får medhåll från det sportsliga hållet på förbundet:

– Vi hoppas på ett nära samarbete med såväl det internatio­nella som det europeiska förbundet. Goda kontakter och intentione­r om utbyte finns även med Shanghai University of Sports där China Table Tennis College håller till, avslutar Mikael Andersson och Thomas Buza, sportchef respektive förbundsch­ef i Svenska Bordtennis­förbundet.

Att pingisen behöver fler tränare är något som HBTK- och tidigare landslagst­ränaren Ulf ”Tickan” Carlsson skriver under på.

– Vi behöver få in fler duktiga tränare i pingisen så det här är väldigt positivt. Det är ingen riktig status i att vara tränare i dag och ett sådant här projekt är ett tecken på att man vill höja statusen. Sedan är det extra kul att det utgår från Halmstad med tanke på att man vill utveckla detta internatio­nellt.

 ?? Bild: Dennis Ylinkangas/jörgen Alström/arkiv ?? Som en förlängnin­g av arbetet med lag-vm i Halmstad, med Mattias Falck i spetsen, vill nu Högskolan i Halmstad tillsamman­s med Svenska Bordtennis­förbundet och Halmstads kommun skapa möjlighete­r för elitsatsan­de pingisspel­are.
Bild: Dennis Ylinkangas/jörgen Alström/arkiv Som en förlängnin­g av arbetet med lag-vm i Halmstad, med Mattias Falck i spetsen, vill nu Högskolan i Halmstad tillsamman­s med Svenska Bordtennis­förbundet och Halmstads kommun skapa möjlighete­r för elitsatsan­de pingisspel­are.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden