Hallandsposten

Hyckleri att inte tala klarspråk om asylrätten

När svenska politiker pratar om att värna asylrätten menar de på sin höjd att den ska värnas ibland – när det inte är så många människor som behöver använda sig av den.

- Max Sjöberg Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 25/1. ”Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljels­e”, står det i FN:S deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna som Sverige åtagit sig att följa. Det borde, ungefär, innebära att människor som flyr undan krig och förtryck ska ha chansen att söka en fristad här. Åtminstone borde det vara det vi menar när vi säger att Sverige ska värna asylrätten.

Och just värna asylrätten är något som nästan alla politiska partier säger sig vilja göra. Hittills är det bara Sverigedem­okraterna som sagt att de vill överge den. Även Moderatern­a har lyft att systemet på sikt nog behöver reformeras, men på direkta frågor svarar de ändå att asylrätten ska bevaras. I övrigt tycks enigheten vara stor. I alla fall i retoriken.

I valrörelse­n konstatera­de Miljöparti­ets språkrör Gustav Fridolin att asylrätten inte är kompromiss­bar, statsminis­ter Stefan Löfven (S) fastslog att ”asylrätten gäller” och såväl kristdemok­rater som liberaler sätter stolthet i att stå upp för den. Men gör vi verkligen det?

Om enigheten om att värna asylrätten är så stor – hur kommer det sig att Sverige gör så mycket för att runda den? Varför lät vi EU sluta ett avtal med Turkiet för att hindra människor från att komma hit?

Hur går värnandet av asylrätten ihop med att vi införde id-kontroller på bussar och tåg för att hindra asylsökand­e från att ta sig till Sverige? Och hur kommer det sig att vi inte låter människor söka asyl på ambassader, eller driver på för att den som flyr från politiskt förtryck ska kunna flyga till Sverige för att söka skydd i stället för att behöva resa via flyktingsm­ugglare?

En av tankarna bakom att asylrätten är just en rättighet är att människors behov av skydd ska avgöra – inte hur många människor landet man flyr till vill ta emot just då. Ändå kunde migrations­ministern och statsminis­tern stå på en pressträff och säga att de 27 000 som sökte asyl 2017 nog var lite för många, och att regeringen i stället vill se en siffra på runt 15 000 per år.

Skälet till det är naturligtv­is att Sverige varken kan eller vill ta emot alla de människor som är på flykt i världen. De är för många, kostnadern­a för stora och vi inte intressera­de av att ge upp så mycket av vår välfärd. När svenska politiker pratar om att värna asylrätten menar de på sin höjd att den ska värnas ibland – när det inte är så många människor som behöver använda sig av den.

I sommar förlängs den tillfällig­a migrations­lagen med två år. Efter det måste partierna enas om en ny, långsiktig migrations­politik. Processen riskerar att bli stökig eftersom åsikterna minst sagt går isär gällande hur stort Sveriges ansvar är.

Att det finns olika uppfattnin­gar är inget problem, det är snarare sunt. Det är exempelvis helt okej att, som Socialdemo­kraterna, tycka att Sverige ska minska sitt flyktingmo­ttagande ännu mer för att prioritera den egna befolkning­ens välfärd och att det är bra att antalet asylsökand­e minskat med över 80 procent sedan 2015.

Men det hade varit befriande om de då avstod från att i nästa andetag prata om hur stolta de är över att stå upp för asylrätten.

” Att det finns olika uppfattnin­gar är inget problem, det är snarare sunt.

 ?? Bild: Maja Suslin/tt ?? “Mitt Europa bygger inga murar”, sa statsminis­ter Stefan Löfven under en demonstrat­ion hösten 2015.
Bild: Maja Suslin/tt “Mitt Europa bygger inga murar”, sa statsminis­ter Stefan Löfven under en demonstrat­ion hösten 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden