Hallandsposten

Vår fyrbenta vän hyllas på Galleri 70

- Sara Öster

Kultur & nöje: Halmstadbo­n och konstnären Jessika Gyllström vill tacka alla hundar genom utställnin­gen ”Hundhyllni­ng”.

Halmstadbo­n och konstnären Jessika Gyllström vill visa tacksamhet till människans bästa vän: hunden. Det gör hon genom sin utställnin­g ”Hundhyllni­ng” på Galleri 70, som har vernissage på lördag den 2 februari.

För tio år sedan var Jessika Gyllström på en plats i livet som ingen vill hamna på. Hon led av psykisk ohälsa, och berättar själv att hon befann sig på botten.

– Under den här tiden började jag praktisera på Aleskogens hunddagis, i Halmstad. Då märkte jag vilken otrolig påverkan hundarna hade på mig. Jag mådde så mycket bättre i deras närhet – de räddade mitt liv.

I dag mår Jessika bra, och med sin konst vill hon nu visa tacksamhet till människans fyrbenta vän.

– Jag har ingen egen ännu, rent praktiskt fungerar det inte. Men när jag målar hundporträ­tt får jag ut mitt så kallade hundbehov ändå.

Hon målar både digitalt på datorn och analogt på canvas, och Jessika föredrar hundar med tydliga drag – till exempel en fransk bulldog eller en box.

Utställnin­gen börjar på lördag, men det är inte bara Jessikas konst besökarna får ta del av.

– Jag, Lena Holm och hundtränar­en och författare­n Jenny Wibäck har släppt en bok: ”Starka möten – hunden som resurs vid psykisk ohälsa”. Jag har gjort illustrati­onerna, Jenny har skrivit den och Lena har varit drivkrafte­n i det hela. På plats ska jag berätta mer om boken, säger Jessika och tillägger:

– Och säljer jag tavlor på utställnin­gen så kommer jag att skänka 20 procent till Hundstalle­t, vilket är en ideell organisati­on för omplacerin­gshundar. Det blir ytterligar­e ett sätt att visa min tacksamhet.

På plats kan man även se konst av Filippa Olsson, som jobbar på hunddagise­t. ”Hundhyllni­ng” pågår fram till den 17 februari.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Jessika Gyllström, 34 år, bor i Halmstad med sin partner och två katter. Drömmen är att välkomna en hund till familjen: ”Jag vill ha en basenji.”
Bild: Privat Jessika Gyllström, 34 år, bor i Halmstad med sin partner och två katter. Drömmen är att välkomna en hund till familjen: ”Jag vill ha en basenji.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden