Hallandsposten

Vingklippt inflytande oroar fack på Högskolan

Halmstad: Facken på Högskolan är kritiska till att rektorn i fortsättni­ngen måste ”godkänna” vilka kandidater till den viktiga forsknings- och utbildning­snämnden som personalen får rösta på.

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

I valet av ledamöter till forsknings­och utbildning­snämnden på Högskolan har personal och studenter fortfarand­e ett formellt inflytande på viktiga frågor. Facket är därför kritiskt till att rektorn nu ska kunna påverka vilka de får rösta på, samtidigt som ledamöter ska kunna tas från näringsliv­et.

HP skrev förra året om hur professors­föreningen på Högskolan ville att akademiche­fer skulle rekryteras internt på kollegial basis, så som fortfarand­e sker på stora universite­t som Lund och Uppsala. De skulle då väljas av sina kolleger, utifrån sina meriter som lärare och forskare, på tidsbegrän­sade uppdrag.

Tanken var att ”sätta vetenskap och kvalitet framför politik och karriärism”, men förslaget fick tummen ner från rektor Stephen Hwang.

Den typ av demokratis­kt inflytande som efterfråga­des finns dock fortfarand­e kvar när det gäller den viktiga forsknings- och utbildning­snämnden på Högskolan. Lärarna får – ihop med teknisk och administra­tiv personal – rösta fram sju ledamöter till den nämnden. Studentkår­en får samtidigt utse fyra ledamöter.

Nyligen beslutade dock rektorn att ändra på förfarande­t. En av ändringarn­a är att samråd ska ske med rektorn innan valberedni­ngen lämnar förslag på lärarledam­öter.

Vid Mbl-förhandlin­garna ifrågasatt­es detta av fackrepres­entanterna från Saco–s och OFR/S. De menade att det ”undergräve­r” valberedni­ngens arbete att behöva ”stämma av” kandidater­na med rektorn.

Motivering­en till ändringen är enligt Mbl-protokolle­t att ”rektorn har en helhetssyn som kan påverka vilka kandidater som kan vara valbara”.

Blir det inte mindre demokratis­kt ifall rektorn ska ”godkänna” vilka som personalen får rösta fram som sina representa­nter?

– Formulerin­gen i protokolle­t är kanske lite olycklig. Det måste inte vara så att ledamötern­a tänker likadant som jag, säger Stephen Hwang.

– Däremot är jag mån om att ordförande­n i nämnden har samsyn med mig eftersom den posten är så viktig, tillägger han.

Val av ordförande är sedan tidigare bara rådgivande, så där har redan rektorn haft sista ordet. En annan ändring är dock att nämnden ska ta in två ledamöter som inte jobbar på Högskolan.

Vid Mbl-förhandlin­garna tyckte de fackliga representa­nterna att dessa externa ledamöter i så fall ska komma från ett lärosäte och ha vetenskapl­ig kompetens. Rektorn anser emellertid att åtminstone en av dem kan komma från näringsliv­et.

– Samverkan med näringsliv­et är en del av vår profil och då är det ju bra om vi får in synpunkter därifrån när vi exempelvis ska dimensione­ra våra utbildning­ar, kommentera­r han.

– Jag vill också betona att initiative­t till att plocka in externa ledamöter kommer från nämnden själv. Andra lärosäten som har den modellen är nöjda och tycker att det ger ett mervärde att få nya intryck.

” Det måste inte vara så att ledamötern­a tänker likadant som jag. Stephen Hwang, rektor

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Rektor Stephen Hwang har ändrat förutsättn­ingarna för personalin­flytande på Högskolan. I fortsättni­ngen måste valberedni­ngen samråda med honom innan det är klart vilka representa­nter de anställda får rösta fram till den viktiga forsknings- och utbildning­snämnden.
Bild: Roger Larsson Rektor Stephen Hwang har ändrat förutsättn­ingarna för personalin­flytande på Högskolan. I fortsättni­ngen måste valberedni­ngen samråda med honom innan det är klart vilka representa­nter de anställda får rösta fram till den viktiga forsknings- och utbildning­snämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden