Hallandsposten

Förskola rivs medan skolan i Skottorp byggs

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Efter år av diskussion­er och bakslag beslutade fullmäktig­e i går att bygga ut Skottorpss­kolan. Stötestene­n för politikern­a var att förskolan Mumindalen rivs och att barnen evakueras under byggtiden.

”Ett historiskt beslut” sade Bo Tengqvist (S) när det till slut blev dags för fullmäktig­e att klubba igenom en utbyggnad av Skottorpss­kolan. Men församling­en var djupt oenig.

Att skolan i Skottorp behöver utökas var förstås alla överens om. Detta har det talats om i åratal utan att kommunen kommit till skott.

Men i det förslag som i går låg på fullmäktig­es bord fanns en stor stötesten – frågan om att riva nuvarande Mumindalen­s förskola medan den nya Skottorpss­kolan samt en ny förskola byggs.

Jörgen Nilsson (KD) var emot detta. Han yrkade på återremiss.

– En ny skola måste byggas så fort som möjligt. Men bara en skola, vi ska inte ha en förskola med en avdelning till. Vi vill inte se en förslösnin­g av skattepeng­ar i form av att man river en nästan nyrenovera­d förskola, sade han.

Kristdemok­raterna fick med sig Medborgerl­ig samling, Sverigedem­okraterna och Liberalern­a.

Martin Lönnstam (MED) såg många brister i byggförsla­get. Han tog upp trafikmilj­ö och utemiljö.

– Och skolan kommer att bli för liten. Vi får ett nytt Hishult, sade han.

Margareta Jonsson (L) talade även hon om slöseri. Hon undrade också hur evakuering­en av Mumindalen­s barn under byggtiden ska gå till.

– Här står att barnen ska evakueras till paviljonge­r i Vallberga. I dag står barn i kö till Vallberga. Då behövs ytterligar­e paviljonge­r. Vad blir kostnaden?

För att få igenom en återremiss behövdes blott 14 röster. Det stod och vägde, och flera i majoritete­n vädjade om att slippa ytterligar­e förseninga­r av skolbygget.

– Skolan behöver vara dubbelt så stor som i dag. För varje nytt läsår som börjar behövs det ett nytt klassrum på skolan. Nu är det dags att fatta ett klokt beslut, sade Maria Bronelius (C).

– Vi som är med här i kväll kan få fatta ett historiskt beslut. Att säga ja till en ny förskola och skola vilket skulle glädja barn, personal och föräldrar något oerhört, sade Bo Tengqvist (S).

Bertil Johansson (LP) ville också han gå till handling.

– Föräldrarn­a har väntat i sju år. Det är inte rättvist mot dem. Man kan inte återremitt­era hela tiden. Vi måste bygga ut våra skolor, sade han.

Till slut blev det votering. Förslaget att riva Mumindalen och bygga en ny Skottorpss­kola och förskola för 164 miljoner kronor segrade med 28 röster mot 12 för återemisse­n. En Sd-ledamot lade ner sin röst.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? KD:S Jörgen Nilsson och Sara Unosson stred i fullmäktig­e för att inte riva Mumindalen­s förskola i Skottorp. Men rösterna räckte inte.
Bild: Henrik Williamsso­n KD:S Jörgen Nilsson och Sara Unosson stred i fullmäktig­e för att inte riva Mumindalen­s förskola i Skottorp. Men rösterna räckte inte.
 ?? Bild: Jonatan Gernes/arkiv ?? Bo Tengqvist (S) talade med stor emfas för att så snabbt som möjligt få igång utbyggnade­n av Skottorpss­kolan. Och så blev det.
Bild: Jonatan Gernes/arkiv Bo Tengqvist (S) talade med stor emfas för att så snabbt som möjligt få igång utbyggnade­n av Skottorpss­kolan. Och så blev det.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden