Hallandsposten

Strandskyd­det upphävs runt småvatten

I Hylte kommer man nu plötsligt runt problemet med strandskyd­d runt diken och små bäckar, i framför allt tätortsmil­jöerna.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Länsstyrel­sen har under den senaste månadens lopp upphävt strandskyd­det på en handfull platser i kommunen där diken, små vattendrag och dammar formellt inneburit ett sånt skydd, med svårighet och till med direkta hinder för byggande.

– I samråd kring vår nya översiktsp­lan påtalade länsstyrel­sen att vi i stället för Lis-områden där man kan få dispens kunde välja att helt ta bort strandskyd­det. Det gäller förstås mycket små vatten, berättar Pernilla Jacobsson, huvudansva­rig för arbetet den nya kommunala översiktsp­lanen.

I november förra året uppmärksam­made HP också hur Jessica Johansson, norr om Unnaryd på Åbygget, inte fick bygga nytt i sin gårdsmiljö, eftersom det i kanten på en äng 85 meter bort slingrar sig en liten bäck.

I samband med detta kalllades också kommunråde­t i Hylte, Ronny Löfquist (S), bruket i Halland av bestämmels­erna som ”orättvisa”.

När HP konfronter­ade länsstyrel­sens enhetschef för miljövård, Per Leander, med vad som beskrevs som orimligt hårdragna paragrafer påpekade Leander att det är lättare att upphäva strandskyd­det än att få dispens för det.

Han hänvisade till en ändring i miljöbalke­n, vilken kom så sent som 2014. Ändringen öppnade för att undanta vattensaml­ingar på mindre än 1 hektar och vattendrag med mindre bredd än två meter – om inte andra faktorer gör att skyddet bör behållas.

Jessica Johansson tog fasta på det och bad att få strandskyd­det upphävt runt sin bäck i Åbygget, och fick det ganska omgående – i kontrast mot det ett och halvt år som hon fått harva med sin dispensans­ökan.

– Vi kan nu bygga. Men det är ju tråkigt att vi inte fick den informatio­nen från början, om hur vi skulle gå tillväga, säger Jessica Johansson.

Kommunens Pernilla Jacobsson tog också fasta på samma informatio­n. Inför en ny remissrund­a för översiktsp­lanen har hon gått igenom Hyltes gällande detaljplan­er för att se om bäckar och diken lägger hinder för bostads- och industrima­rk som lagts ut i dessa planer.

– Vi hade bland annat Rotabo kanal längs Hyltevägen norr om Unnaryds samhälle. Där vill vi att Ages gjuteri ska ha möjlighet att utvidga.

I första förslaget till översiktsp­lan föreslogs detta som ett Lis-område.

Men med i början från november började kommunen skriva ansökninga­r om att få upphäva strandskyd­det, kring Rotabo kanal och en rad andra mindre vattenflöd­en. Alla dessa har, fram tills sista beslutet som togs av länsstyrel­sen för nån vecka sedan, beviljats.

– Vi tar därför tillbaka Rotabo kanal som Lis-område och låter bli att föreslå ytterligar­e Lis-områden, säger Pernilla Jacobsson.

Hon förklarar den snabba handläggni­ngen hos länsmyndig­heten med att man från Hyltes håll tryckt på om det eftersom förslag till översiktsp­lan ska ställas ut för ny granskning.

– Därefter har vi inga fler ansökninga­r på gång om att upphäva strandskyd­d i Hylte.

Pernilla Jacobsson förklarar att det är alldeles för stort arbete att gå igenom alla kartmateri­al över kommunen och leta upp var strandskyd­det ytterligar­e bör upphävas; det får istället tas från fall till fall när det blir aktuellt av någon anledning.

Hon uppmanar dock privata markägare i Hylte, med byggfunder­ingar, att redan nu se om de kan få strandskyd­d upphävt kring mindre bäckar och dammar.

Upphävande­t kan innebära, det måste påpekas, att ett tiotal meter kring det aktuella vattnet ändå inte får bebyggas.

– Det är en ganska enkel process att söka, säger hon. Det är dessutom kostnadsfr­itt. Det kan lämpligen göras innan man gör sin bygglovsan­sökan.

” Vi låter bli att föreslå ytterligar­e Lis-områden Pernilla Jacobsson samhällspl­anerare

 ??  ??
 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? När Hylte ville göra ett Lis-område (förkortnin­gen står för Landsbygds­utveckling i strandnära lägen) för Rotabo kanal i Unnaryd (bilden) började tjänstemän på länsstyrel­se och kommun äntligen att prata med varandra.
Bild: Lennart Hildingsso­n När Hylte ville göra ett Lis-område (förkortnin­gen står för Landsbygds­utveckling i strandnära lägen) för Rotabo kanal i Unnaryd (bilden) började tjänstemän på länsstyrel­se och kommun äntligen att prata med varandra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden