Hallandsposten

Mariettes svit om sekt blir tv-serie

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Nu är det klart: Mariette Lindsteins trilogi om sekten på Dimön blir tv-serie. Inspelning­arna påbörjas förhoppnin­gsvis någonstans på Bohuskuste­n nästa år, och Mariette tror knappt att det är sant. – Jag är verkligen jätteglad för det här, säger hon.

Vi når Mariette Lindstein när hon gått av planet på Landvetter för att ta sig vidare hem till Halmstad. Hon har varit i London, där hon träffat de som ska producera tv-serien: svenska Erika Edman och Mia Jupp från Storbritan­nien.

– Jag har fått många förfrågnin­gar om att sälja filmrättig­heterna till mina böcker, men inte förrän nu, med Erikas bolag Good Eye Production, har det känts helt rätt. Det här är riktiga powerkvinn­or som har en genuin förståelse för det jag vill säga, konstatera­r Mariette som kommer att vara inblandad i tv-produktion­en, framför allt vad gäller manuset.

– Under mötet i London diskuterad­e vi sådant som vilka justeringa­r som måste till när böckerna blir film, utan att det påverkar deras ”dna” alltför mycket, berättar Mariette som också medverkade i två radiointer­vjuer, BBC Woman’s hour och BBC Radio London.

– Det är lika stort varje gång jag får en chans att prata om det jag brinner för: vikten av att stå emot grupptryck och manipulati­va människor – oavsett om det är en sektledare, en chef eller en partner.

Mariette, som är född och uppvuxen i Halmstad, var själv med i Scientolog­ikyrkan i USA i drygt 20 år. Hon lyckades fly och tog sig sedermera hem till Sverige. 2013 började hon skriva på ”Sekten på Dimön”, och därefter kom ”Sekten som återuppsto­d” och ”Sektens barn”. I dag har böckerna sålt en kvarts miljon exemplar i elva länder.

– Jag är alltid på väg till någon release, och mitt liv bjuder på stora kontraster. Ena veckan sitter jag i mitt hus på landet och skriver, veckan därpå befinner jag mig i en myllrande storstad. Men det är precis så jag vill ha det.

Och nu är det alltså dags att ta steget in i filmens värld. Avtalen är påskrivna och de båda producente­rna letar samarbetsp­artners: regissör, manusförfa­ttare, inspelning­sbolag, finansiäre­r. Serien ska spelas in i Sverige, på svenska, och Mariette hoppas att man ska hitta en inspelning­splats på Bohuskuste­n.

– Jag älskar det landskapet, som också är oerhört framträdan­de i böckerna. Som jag ser det blir det svårt att skapa den miljön någon annanstans.

Planen är att göra tre säsonger om sekten på Dimön, en för varje bok. Än så länge kan Mariette inte säga någonting om tänkbara huvudrolls­innehavare, även om hon ”har några namn i åtanke, inte minst vad gäller sektledare­n Franz Oswald…”.

Generellt menar hon att en tv-serie om en sekt ligger väl i tiden. – Jag tittar på enormt mycket tv-serier, och det här temat känns nytt. Jag tror att det här kan bli jättestort och att vi kan få se spinoffs i andra länder.

Parallellt med att tv-serien tar form, hittar böckerna nya läsare. Under de dagar Mariette var i London fick ”Fog Island” fina recensione­r i tidningar som The Guardian och Daily Mail. – Dessutom gick den upp på Amazons bästsäljar­lista och låg på plats 47 i kategorin thrillers/spänning. Det är som en dröm – du måste ha sålt rätt många böcker för att hamna där.

” Jag har fått många förfrågnin­gar om att sälja filmrättig­heterna till mina böcker, men inte förrän nu har det känts helt rätt. Mariette Lindstein

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Mariette på väg in till en av de radiointer­vjuer hon gjorde under vistelsen i London. Bland annat var hon med i BBC Woman’s hour, som har fyra miljoner lyssnare.
Bild: Privat Mariette på väg in till en av de radiointer­vjuer hon gjorde under vistelsen i London. Bland annat var hon med i BBC Woman’s hour, som har fyra miljoner lyssnare.
 ??  ?? Mariette tröttnar aldrig på att berätta om sina böcker - som hämtat inspiratio­n från hennes eget liv som medlem i Scientolog­ikyrkan. Här under en intervju med BBC Radio London.
Mariette tröttnar aldrig på att berätta om sina böcker - som hämtat inspiratio­n från hennes eget liv som medlem i Scientolog­ikyrkan. Här under en intervju med BBC Radio London.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden