Hallandsposten

De får gästerna att känna sig välkomna

Målet är att stället ska vara öppet för alla. Och nyligen visade det sig att ambitionen inte har gått obemärkt förbi. Lagom till att Harrys firade 25 år i Halmstad fick krogen ta emot kommunens tillgängli­ghets- och bemötandep­ris.

- Emelie Nordh en@hallandspo­sten.se

Halmstad: Att stället ska vara öppet för alla är målet på Harrys – en ambition som nu har gjort att krogen sällar sig till skaran som fått ta emot kommunens tillgängli­ghets- och bemötandep­ris.

Det sitter mycket historia i väggarna inne på Harrys, konstatera­r krögarna Anna Hultberg och Håkan Bengtsson. Den 1 december var det 25 år sedan stället slog upp portarna och genom årens lopp har många kärlekspar sett dagens ljus i lokalerna.

– Det är ganska ofta som folk kommer tillbaka och vill ha samma bord som de satt vid när de träffades första gången, berättar Anna Hultberg.

Att fylla ett kvarts sekel är högtidligt i sig men faktum är att Harrys även fick en annan anledning att fira under jubileumså­ret. När Halmstads näringsliv­sgala gick av stapeln i november fick Harrys ta emot tillgängli­ghets- och bemötandep­riset, som delas ut av Halmstads kommun.

– Det är jättetrevl­igt att få uppskattni­ng och uppmärksam­het för det arbete som vi har lagt ner under alla år, säger Håkan Bengtsson om utmärkelse­n.

Han har jobbat på Harrys från start och kollegan Anna Hultberg gjorde sin första arbetsdag för 18 år sedan. Enligt krögarduon är bemötande och tillgängli­ghet frågor som personalen alltid har jobbat med.

– Vårt tankesätt har alltid varit att vi har öppet för alla. Vi är en av de restaurang­er som alltid försöker tillgodose alla behov. Till exempel tillåter vi hundar på vår uteserveri­ng och vi försöker alltid göra plats för barnvagnar, säger Anna Hultberg och lyfter ett annat exempel:

– Vi har en väldigt duktig restaurang­chef som är kemist, vilket har gjort att vi har en allergipär­m som vi är fantastisk­t stolta över. Vad det än är för allergi så har hon koll. Det tror jag kan vara en trygghet för många.

För en tid sedan genomgick Harrys en renovering, som stod klar i början av 2017. Förutom att ge lokalerna ett ansiktslyf­t bidrog ombyggnati­onen också till att de blev mer tillgängli­ga, berättar krögarna och nämner bland annat att ytorna har blivit mer öppna och lättframko­mliga.

– Innan var det en stor bar här som gjorde att det blev trånga passager. Så är det inte nu, säger Anna Hultberg.

Med 25 år på nacken är det dock inte bara utseendet som förändrats

på Harrys. Bland annat har stället i dag blivit mer inriktat på att vara en restaurang där maten spelar en större roll än tidigare.

– Förr var det många som enbart såg oss som pub. De trodde inte ens att man kunde äta här, minns Håkan Bengtsson.

Genom åren har även gästernas beteende och preferense­r skiftat både en och två gånger. Nuförtiden är till exempel den yngre publiken mer benägen att äta ute, konstatera­r krögarna.

– Och de har en helt annan kunskap än vad 20-25-åringar i allmänhet hade när man själv var i den åldern, säger Anna Hultberg.

Förändring har också skett utanför restaurang­väggarna. Med sin adress på Storgatan ligger Harrys mitt i Halmstads stadskärna, som på senare år fått allt mer konkurrens från externa handelspla­tser.

I och med att Harrys framför allt bedriver verksamhet kvällstid har man inte påverkats särskilt mycket av utveckling­en, tycker Anna Hultberg. Däremot tror hon att andra drabbats hårdare.

– Min personliga uppfattnin­g är att det har varit tuffare för handeln som har mer dagöppet. Sedan är det klart att vi känner av det men vi hade kanske varit rädda för en ännu större effekt, säger Anna Hultberg och påpekar att handeln och krogarna i city behöver varandra.

– Vi vill utan tvekan ha en levande stadskärna. Det är därför som vi under denna delen av året bland annat har öppet dagtid på söndagar för att få lite mer liv i staden.

En annan sak som är viktig för stadskärna­n är sommarturi­sterna. Och då behövs det evenemang som lockar, menar Anna Hultberg.

– Det är jättevikti­gt att det händer saker. Något som gör att de som väger mellan flera alternativ väljer Halmstad – år efter år.

” Vi vill utan tvekan ha en levande stadskärna. Det är därför som vi under denna delen av året bland annat har öppet dagtid på söndagar för att få lite mer liv i staden. Anna Hultberg Krögare

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Harrys fick dubbla anledninga­r att fira under 2018. Krogen fyllde 25 och fick samtidigt ta emot kommunens tillgängli­ghets- och bemötandep­ris, något som glädjer krögarna Håkan Bengtsson och Anna Hultberg.
Bild: Roger Larsson Harrys fick dubbla anledninga­r att fira under 2018. Krogen fyllde 25 och fick samtidigt ta emot kommunens tillgängli­ghets- och bemötandep­ris, något som glädjer krögarna Håkan Bengtsson och Anna Hultberg.
 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Krögarna Anna Hultberg och Håkan Bengtsson gläds över att Harrys fick ta emot tillgängli­ghets- och bemötandep­riset vid Halmstads näringsliv­sgala den andra november i år.
Bild: Roger Larsson Krögarna Anna Hultberg och Håkan Bengtsson gläds över att Harrys fick ta emot tillgängli­ghets- och bemötandep­riset vid Halmstads näringsliv­sgala den andra november i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden