Hallandsposten

Venezuela är en plump för den svenska vänstern

-

HP Ledare 30/1. Tre miljoner människor har flytt landet. Inflatione­n beräknas vara över en miljon procent. Venezuelas BNP har halverats sedan 2013, och invånarna lider brist på mediciner, elektricit­et, och i många fall även mat.

Landet befinner sig också i en demokratis­k kris. Presidente­n Nicolás Maduro har förvandlat­s till en diktator av klassiskt snitt som sitter kvar efter ett riggat omval. Tiotusenta­ls människor protestera­r mot honom på Caracas gator.

Omvärlden, Sverige inräknat, måste förstås göra sitt bästa för att få honom avsatt. Opposition­sledaren Juan Guaidó är ledare för nationalfö­rsamlingen och har utropat sig till president. Ekonomiska sanktioner mot Maduros regim kan bidra till att fler erkänner Guaidó.

Men krisen i Venezuela bör också leda till rannsakan här på hemmaplan. Landet har efter det tidiga 2000-talets Kuba-vurm varit den svenska vänsterns främsta kelgris – ett skyltfönst­er för socialisme­n.

2009 skrev exempelvis Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiske talesperso­n Ali Esbati om hur Venezuela ”vågar bryta sig loss från USA:S hegemoni, bemäktiga bredare skikt av folket och göra stora ekonomiska framsteg”. En ”verklig demokratis­ering” pågick och den negativa rapporteri­ngen var lögnaktig och nedlåtande.

Även på senare år har hyllningar­na från högt uppsatta vänsterpro­filer fortsatt, trots att utveckling­en var tydlig redan 2009. I slutet på 2015 skrev vänsterdeb­attören Kajsa Ekis Ekman att de som ”ropat om diktatur i Venezuela borde tänka om”, eftersom opposition­en vunnit valet. Ekis Ekman fortsatte med att försvara priskontro­ller och ifrågasätt­a människorä­ttsorganis­ationer som Human Rights Watch.

V-ledaren Jonas Sjöstedt gratulerad­e 2013 Venezuela till valet av Maduro, även om det ska sägas att han under 2018 tog avstånd från utveckling­en i landet.

Det borde fler göra. Den svenska vänstern har under åratal hyllat Venezuela under Chávez och Maduro, relativise­rat övergrepp och demokratis­k nedmonteri­ng och urskuldat det ekonomiska sammanbrot­tet som en konsekvens av fallande oljepriser snarare än socialisti­sk politik. Ursäkter vore på sin plats, i stället för tystnad och ännu mer relativise­rande. Det är inte första gången den svenska yttervänst­ern hamnat på fel sida om historien – och det lär tyvärr inte vara den sista.

Joakim Broman

Liberala Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden