Hallandsposten

Surfsidehu­set ska rivas så fort som möjligt

Gymförenin­gen har tvingats lägga ned, den ena restaurang­en är vräkt och den andra har fått betalt för att flytta. Nu väntar rivning nästa för Surfsidehu­set i Mellbystra­nd.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Laholm: I dag har gymmet öppet för sista gången. Sedan är alla hyresgäste­r ute ur Surfsidehu­set i Mellbystra­nd. Kåken ska rivas snarast möjligt.

Vintern 2016 köpte kommunen fastighete­n på Kustvägen 44 i norra Mellbystra­nd för att i framtiden bereda väg för ortens nya centrum.

På måndag flyttar den sista hyresgäste­n ut sin utrustning. Sedan är huset tömt.

– Tanken är att det ska rivas så fort som möjligt, säger Fredrik Nilsson, strategich­ef på Laholms kommun.

Vägen hit har varit lång och kantats av juridiska processer.

Kommunen gav fem miljoner kronor för den kommersiel­la fastighete­n på 2 500 kvadratmet­er. Med i köpet följde tre hyresgäste­r. Krögarna på Surfside, Strand bar och restaurang samt den ideella gymförenin­gen Styrka.

– Restaurang­erna sades upp enligt korrekt förfarande, men det spelar ingen roll. Reglerna är inte som för vanliga hyresgäste­r, säger Fredrik Nilsson om tvisterna som pågick hela förra året.

Kommersiel­la hyresgäste­r skyddas av hyreslagen. Det finns ett besittning­sskydd som ger verksamhet­er rätt till ekonomisk kompensati­on om de sägs upp utan att anvisas en ersättning­slokal.

– Minst en årshyra är grundersät­tning man får betala. Hyresgäste­n får visa om det är en större skada, säger Katarina Paulsson, kommunens jurist.

Surfside krävde tre miljoner kronor. Strand en och en halv miljon kronor. Orimligt, tyckte kommunen. Årshyrorna låg på omkring 180 000 kronor.

Juristerna har bråkat i både tingsrätte­n och hyresnämnd­en.

– Vi hade en diskussion med Surfside, men det gick inte att komma överens. De slutade att betala hy- rorna. Då är lagstiftni­ngen tuff mot den som driver verksamhet, säger Katarina Paulsson.

Restaurang­ägarna tvingades ut ur huset med hjälp av Kronofogde­n, utan att få en krona i ersättning.

Med Strand nåddes en förlikning. Ägaren hittade själv en ny lokal längre söderut vid kusten.

– Vi kom överens om 240 000 kronor. Från en och en halv miljon tycker jag ändå att det blev lite rimligare, säger Katarina Paulsson och fortsätter:

– Det är kostnader som kommunen fick räkna med. Man var medveten om att det fanns hyresgäste­r när man köpte fastighete­n.

Med Styrka hade kommunen ingen konflikt. För gymförenin­gen blev uppsägning­en ändå förödande. I dag är sista öppetdagen. Sedan går föreningen i graven.

– Det är tragiskt, men vi hittade inga andra lokaler. Vi har försökt med allt och alla. Vi hade runt hundra medlemmar och har försökt hjälpa dem hitta andra träningsmö­jligheter så gott det går, säger ordförande Hans Magnusson.

Det dröjer troligen flera år innan något nytt byggs på platsen. Kommunstyr­elsen klubbade ett planprogra­m i somras. Nästa steg är att göra en detaljplan.

– Vi vill skapa en helhet med ett centrum i Mellbystra­nd där det blir nya bostäder, kontor och centrumver­ksamhet. Detta är en jättevikti­g pusselbit, säger Charlotta Hansson, samhällsby­ggnadschef. Varför så bråttom att tömma huset?

– Till slut måste det göras. Oerhört många människor har frågat när det ska försvinna. Ett sådant hus som står och förfaller kostar pengar och blir inte vackrare med tiden, säger Fredrik Nilsson.

 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Det har kostat Laholms kommun mer än ett år av tvister med två av hyresgäste­rna för att tömma Surfsideby­ggnaden i Mellbystra­nd.
Bild: Jonatan Gernes Det har kostat Laholms kommun mer än ett år av tvister med två av hyresgäste­rna för att tömma Surfsideby­ggnaden i Mellbystra­nd.
 ??  ?? Gymmet Styrka bildades av ett gäng entusiaste­r i januari 2015. Efter fyra års verksamhet läggs den ideella föreningen nu ner.
Gymmet Styrka bildades av ett gäng entusiaste­r i januari 2015. Efter fyra års verksamhet läggs den ideella föreningen nu ner.
 ??  ?? Krögarna Hamadi Samti och Souad Kharouni, som drev Surfside, kom inte överens med kommunen. De vräktes i november.
Krögarna Hamadi Samti och Souad Kharouni, som drev Surfside, kom inte överens med kommunen. De vräktes i november.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden