Hallandsposten

Bedragare tog halv miljon i lån i Gafurs namn

Telefonbed­ragaren lyckades ta två banklån i Gafur Hashanis namn. Sen förde han över pengarna till sig själv och lämnade Gafur med en låneskuld på en halv miljon.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: En våg av telefonbed­rägerier har svept över Hylte. Gafur Hashani från Hyltebruk fann sig efter ett par telefonsam­tal med en man, som visade sig vara en bedragare, vara skyldig en halv miljon för två lån som han inte har tagit.

– Hur kan bankerna släppa så mycket pengar utan att jag skrivit under med min namnteckni­ng, undrar nu Gafur Hashani från Hyltebruk, som inte vet vad han ska ta sig till, då bankerna vill att han ska betala både ränta och amortera lånen.

För två veckor sedan berättade HP om vågen av telefonbed­rägerier som svept över Hylte. Det är bedragare som ringer upp, säger sig vara från banken och framför allt lurar äldre att lämna ut koder från sina inloggning­sdosor.

Exakt detta hände Gafur Hashani i mitten av december. Han blev uppringd på sin mobil när han var på jobbet på verkstan i Landeryd, det var stressig och det blev ett nytt samtal senare på eftermidda­gen från ”Christer Salberg från Swedbank och sparbanker­na”.

Gafur Hashani hade inga pengar inneståend­e på sina konton, varför bedragaren inte hade så stor nytta av att han först lyckades lura till sig en kod. Till att börja med...

Men efter en kort tid ringde han upp Gafur Hashani igen och ville att de skulle avsluta uppdaterin­gen av hans bankdosa genom att Gafur legitimera­de sig. Det kunde ske genom ett foto av Gafur Hashani på vilket han håller upp och visar en giltig legitimati­on. Det skickade Gafur via sin mobiltelef­on.

För knappt två veckor sedan kom chocken, när det på dörrmattan låg avier från två olika kreditgivn­ingsföreta­g; det ena med ett nytaget lån på 400 000 kronor det andra på 100 000 kronor. Det senare dessutom med en ränta på 29 procent.

Gafur Hashani kontaktade genast kreditföre­tagen och fick snart klart för sig vad som hänt och polisanmäl­de sedan.

Han har också fått uppgifter om att bedragaren, eller om det är flera, fört över pengarna till sig själva via en rad med olika konton – först via ICA Banken. Var de finns nu är oklart. Men ett är säkert, den halva miljonen har aldrig varit i närheten av Gafur Hashani.

– Denna typ av bedrägerie­r sker också, även om det inte är så vanligt, säger Göte Green, utredare vid västra polisregio­nens bedrägeris­ektion.

Han uppmanar alla som råkat ut för detta att omedelbart både polisanmäl­a och reklamera räkningarn­a som de får från kreditföre­tagen.

– Många tror att man bara kan strunta i räkningarn­a. Men det ska man inte göra.

Göte Green kan inte svara på om Gafur Hashani nu kan tvingas stå för banklånen tagna i hans namn. Vad som kan vara avgörande är huruvida det går att visa att Gafur Hashani utsatts för bedrägeri och om också kreditföre­tagen inser att de har blivit förda bakom ljuset.

Vad gäller hela härvan med telefonbed­rägerier, där just Hylte blivit måltavla, ser Göte Green just nu en möjlighet att lösa brotten.

– Vi håller på att spåra bedragarna. De finns i Sverige än så länge, så vitt vi vet, säger han.

Brottsling­arna tycks använda så kallade målvakter, som lånar ut sina namn, identitete­r och sedan, mot en viss provision, hämtar ut pengarna åt huvudmänne­n på vanliga uttagsauto­mater.

Vi håller på att spåra bedragarna göte green bedrägeriu­tredare hos Polisen

 ??  ??
 ??  ?? gafur Hashani, här med hustrun Minire, är just nu väldigt orolig för hur det ska gå med de banklån som bedragarna tagit i hans namn.
gafur Hashani, här med hustrun Minire, är just nu väldigt orolig för hur det ska gå med de banklån som bedragarna tagit i hans namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden