Hallandsposten

Farhågor om att handelsomr­åde slår ut centrum

Kommer det nya butiksområ­det på Ängstorp att stärka handeln i Laholms kommun? Eller stjälper det bara affärerna i innerstade­n? Meningarna gick i sär på onsdagens dialogmöte.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Kommunen bjöd in både grannar och andra intressera­de till ett möte på Campus Laholm för att prata om handel i allmänhet och det planerade handelsomr­ådet på Ängstorp i synnerhet.

Näringsliv­schef Peter Severin Larsson tryckte på vikten av att få skjuts på handeln i kommunen.

Det finns nämligen ett underskott där laholmarna handlar mer på andra orter än på hemmaplan. Exempelvis Halmstad.

– Och antalet som arbetar inom handeln minskar i Laholm. Men de ökar i Båstad. Vi vill förstås att det ska öka här, sade Larsson.

I de butiker som planeras på Ängstorp (Willys, Jysk, Jem&fix och Dollarstor­e) kan det enligt näringsliv­schefen skapas över 130 nya arbetstill­fällen. Samt göra så att laholmarna spenderar sina pengar inom kommunen.

Men Peter Severin Larsson fick inte stå oemotsagd. Entreprenö­ren Mats Olofsson fruktade att centrumhan­deln kommer att få det ännu svårare än nu:

– Det är dagligvaru­handeln som drar folk till staden. Lek med tanken att besöken på Torghallen minskar med 15 procent. Då tror jag inte att butikerna i staden klarar det.

Robert Strandberg på Tam Retail arbetar med att utveckla Mellby Center åt ägaren Arwidsro. Han tyckte att kommunen satsar fel som lägger ytterligar­e ett handelsomr­åde mellan innerstade­n och Mellbystra­nd.

– Ängstorp vänder sig mot tätorten Laholm. Willys blir tre gånger större. Det här kommer att slå mot Ica och Coop i centrum, sade han.

Peter Severin Larsson medgav att det är svårt att ha affär inne i Laholm, även om han påpekade att en del butiker går väldigt bra.

– I centrum måste det hända saker. Vi behöver aktivitete­r som gör att folk vill uppehålla sig där. Det måste vara trevligt. Men något måste vi göra för att vända vårt handelsind­ex.

Carsten Krebs, vd på CT Developmen­t, som ligger bakom Ängstorps handelsomr­åde, lät sig inte nedslås av de skeptiska rösterna. Han tror stenhårt på sin idé.

– Ja, och inte bara vi. Utan även de butikskedj­or som vi har avtal med. De satsar mycket pengar på det här.

Krebs höll inte med dem som tyckte att satsningen borde gjort på Mellby Center.

– Laholm blir bortglömt. Man kommer till Mellbystra­nd och sedan är det inte mer. Men det finns faktiskt en stad här också.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Ett tiotal personer kom till dialogmöte­t om Ängstorps handelsomr­åde. Ingen stor skara, men deltagarna hade mycket att dryfta med varandra.
Bild: Henrik Williamsso­n Ett tiotal personer kom till dialogmöte­t om Ängstorps handelsomr­åde. Ingen stor skara, men deltagarna hade mycket att dryfta med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden