Hallandsposten

Rotundans toa används som offentlig toalett

Det saknas en offentlig toalett i Norre katts park, ett faktum som satt föreningen som driver Rotundan i en rävsax. Den bajamaja som de själva städar och bekostar används flitigt av parkbesöka­rna. Nu vill de få till en lösning med kommunen.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Inför varje säsong hyr föreningen in en handikappa­npassad bajamaja som egentligen bara är avsedd för Rotundans gäster – precis som på vilken restaurang som helst.

En rad omständigh­eter gör dock att det är svårt att begränsa besöken berättar John-wilhelm Pahlm, Maria Rosén, Elin Hultén och Jonas Börjesson från styrelsen.

– Toaletten står på baksidan så vi har inte uppsikt över den, säger Maria.

Dessutom är det inte lätt att neka folk att låna toaletten. Bortser man från den urinoar som står i parken är det är en bit till kommunens närmaste toalett på Hamngatan, vid Gamletulls­bron.

– Kommer det en förälder med ett kissnödigt barn som har varit i Pippiparke­n så är det inte lätt att säga nej. Det ger oss badwill och man vill ju inte heller vara en ”bad guy”, säger Jonas.

I år uppskattar föreningen att bajamajan kommer att kosta omkring 20 000 för hyra och tömning. I ett försök att spara in på tömningarn­a fixade föreningen i fjol en ”bajspinne”.

– Folk bajsar ju på hög så den blir full fast den inte är full. Så vi har haft en bajspinne vid toan som vi har rört runt med för att jämna ut och få den att räcka längre, berättar John-wilhelm.

Utöver allt detta pyssel ska bajamajan städas och hållas fräsch, och eftersom den låses på nätterna har det också hänt att den utsatts för skadegörel­se.

– Folk har sågat upp låset, och om de inte lyckats har de bajsat bakom, framför eller bredvid bajamajan, säger John-wilhelm.

En offentlig toalett i den välbesökta parken hade underlätta­t, menar de.

– Det känns konstigt att kommunen ska satsa jättemycke­t pengar på att rusta upp Norre katts park, men det är inget snack någonstans om att ordna en toalett, säger Jonas.

Föreningen har även tidigare stött på kommunen i ärendet. – Så vitt jag vet har det här varit ett problem i 15 år, säger John-wilhelm.

I första hand vill de att kommunen ordnar en offentlig toalett i parken. I andra hand är de beredda att låta sin bajamaja få fortsätta fungera som substitut, men då med ekonomiskt stöd från kommunen.

– Vi är en ideell förening och har inte så gott om pengar, så det känns lite fel att vi ska behöva bekosta mycket av parkbesöka­rnas toalettbes­ök, säger Maria.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? John-wilhelm Pahlm, Maria Rosén, Elin Hultén och Jonas Börjesson har tröttnat på att deras inhyrda bajamaja ska fungera som offentlig toalett åt Norre katts parks alla besökare.
Bild: Jari Välitalo John-wilhelm Pahlm, Maria Rosén, Elin Hultén och Jonas Börjesson har tröttnat på att deras inhyrda bajamaja ska fungera som offentlig toalett åt Norre katts parks alla besökare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden