Hallandsposten

Mattias Karlsson: Det väsentliga är inte vem som regerar med vem. I stället är det den politik som bedrivs.

Det mesta är sig likt på ytan. Sverige har samma regeringsk­onstellati­on som tidigare. Men det finns en väsentlig skillnad, i stället för att hämta stöd från vänster har nu regeringen förankrat sig i mittens rike.

- Mattias Karlsson

HP Ledare 31/1. Det hettade till ordentligt i replikskif­tet mellan Jonas Sjöstedt (V) och Ulf Kristersso­n (M).

”Upp till bevis nu Ulf. Jag är beredd att göra detta med dig”, sa Jonas Sjöstedt i en uppmaning att avsätta regeringen om den vill slopa värnskatte­n.

”Jag avsätter gärna den här regeringen varje dag med dig. Men inte för att den tar bort värnskatte­n”, svarade Ulf Kristersso­n.

Det visar tydligt hur två motpoler i svensk politik inte kan göra en gemensam sak att avsätta den nygamla regeringen, en regering som hämtar sitt stöd i mitten.

På onsdagen var det dags för den första partiledar­debatten efter valet. Efter den rekordlång­a regeringsb­ildningen har nu inrikespol­itiken börjat komma in i den vardagliga lunken. Statsminis­ter Stefan Löfven inledde debatten och talade om ett nytt läge i svensk politik.

”Ska Sverige hålla samman måste politiken formas i mittfältet”, sa han.

Men det är en märklig situation som Socialdemo­kraterna har hamnat i. Först lyfte Stefan Löfven fram den gångna mandatperi­oden som en framgång för regeringen för att i nästa andetag peka på de problem som finns och som får sin lösning genom Januariöve­renskommel­sens förslag på förändring­ar inom arbetsrätt­en eller genom en friare hyressättn­ing.

Det är en omvändelse under galgen, för att nå regeringsm­akten har S helt enkelt svalt stoltheten tillsamman­s med en stor portion liberalism. På köpet har partiet drabbats av en välkommen klarsyn, förutom att acceptera en lång rad välkomna reformer har partiet också anammat Centerpart­iets och Liberalern­as problembes­krivningar.

Utöver det heta replikskif­tet mellan Sjöstedt och Kristersso­n var attackerna påfallande svaga under hela debatten. Partiledar­na lade i stället desto mer kraft och energi på att markera sitt eget partis position i det nya politiska landskapet. V-ledaren Jonas Sjöstedt markerade att hans parti är vänsteropp­ositionen, Ulf Kristersso­n menade att Moderatern­a med full kraft kom- mer att vara en borgerlig opposition medan Jimmie Åkesson på sin politiska kant sa att SD är en offensiv, konservati­v opposition.

De här kraftfulla markeringa­rna är en följd av att partierna behöver orientera sig innan de kan gå till attack.

På ytan är alltså det mesta sig likt, Sverige har nu samma regeringsk­onstellati­on denna mandatperi­oden som tidigare. Men det finns en väsentlig skillnad, i stället för att hämta stöd från vänster har nu regeringen förankrat sig i mitten. Nu är det blockövers­kridande samarbete som gäller och Alliansen är i nuläget ett passerat kapitel.

Det väsentliga är inte vem som regerar med vem. I stället är det vilken politik som bedrivs. Med Januariöve­renskommel­sen kommer det nu att genomföras en rad liberala reformer under den kommande mandatperi­oden.

Detta är välkommet, men det kräver också att samarbetet över blockgräns­en fungerar. Med tanke på att svensk politik under lång tid har definierat­s utifrån vänsterhög­er-skalan har samarbetsp­artierna ett stort arbete framför sig, det handlar inte bara om det interna arbetet utan även att övertyga respektive partis väljare om att detta är rätt väg att gå.

Om väljarna också kommer att belöna partierna som tar ansvar i ett besvärligt parlamenta­riskt läge är en helt öppen fråga.

Det väsentliga är inte vem som regerar med vem. I stället är det vilken politik som bedrivs.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Kan inte komma överens om att avsätta regeringen. Ulf Kristersso­n (M) och Jonas Sjöstedt (V) i ett replikskif­te.
Bild: Claudio Bresciani/tt Kan inte komma överens om att avsätta regeringen. Ulf Kristersso­n (M) och Jonas Sjöstedt (V) i ett replikskif­te.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden