Hallandsposten

Alice kan jubla över populärast­e namnet

- Per Kågström pk@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

Alice Andersson, till vänster, har Sveriges populärast­e flicknamn och jublar tillsamman­s med mamma Agneta och lillasyste­r Wilma.

Treåriga Alice Andersson på Bergsgård är en vinnare. Hennes förnamn var, enligt SCB, det vanligaste bland nyfödda flickor i Sverige förra året. Etta bland pojkar är William, och de två namnen var även populärast i Halland.

Först gömmer hon sig under kuddar vid sitt Pippihus i radhuset på Bergsgård i Halmstad. Men sedan kommer Alice fram och hoppar i sin säng, inför mamma Agneta och lillasyste­r Wilma, nio månader (hennes namn är för övrigt på plats nummer 5 – en rejäl klättring från 2017, då Wilma låg på tionde plats).

att fira. Siffror från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) visar att Alice för tredje året i rad är det vanligaste bland nyfödda flickor. 2018 fick 756 flickor det namnet i Sverige.

– Vi visste att Alice var vanligt, men inte att det var

vanligt. Vi valde namnet för att vi gillar det och för att min farmor, som jag hade nära kontakt med, hette Alice, säger mamma Agneta och tillägger:

– I andranamn heter Alice Ingrid efter min man Christoffe­rs farmor.

då med pojkar och namn? Jo förra året föddes 863 William, vilket betyder att namnet behåller sin förstaplat­s från 2017.

På topp tio för flickor tillkom tre nya namn: Maja, Alma och Elsa. På flickornas topp 100-lista tillkommer Hailey, Belle, Elina och Elsie.

Inga nya namn kom in på pojkarnas topp tio, men Ture, Amir och Lias var nya namn på topp 100.

Lias var också det namn som ökade mest jämfört med 2017, en ökning med över 170 procent.

Bland de nyfödda flickorna var det namnet Hailey som ökade mest i popularite­t.

SCB redovisar också uppgifter på länsnivå, och Halland följer trenden i riket: här föddes 37 pojkar som fick namnet William och lika många flickor som heter Alice.

vi hälsar på är även oerhört vanlig på ett annat sätt: Andersson är Sveriges vanligaste efternamn, 234 094, tätt följt av Johansson, 233 859, enligt SCB.

– Ja, Alice blir i alla fall inte unik när det gäller namn, säger Agneta med ett skratt – och berättar att Alice går på avdelninge­n Diamanten på Bergsgårds förskola.

– Dessutom gillar hon väldigt mycket att gå på Bamsegympa.

Vi visste att Alice var vanligt, men inte att det var så vanligt. Agneta Andersson

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Alice firar att hon har Sveriges populärast­e flicknamn med att hoppa i sängen hemma i radhuset på Bergsgård, inför mamma Agneta och lillasyste­r Wilma.
Bild: Roger Larsson Alice firar att hon har Sveriges populärast­e flicknamn med att hoppa i sängen hemma i radhuset på Bergsgård, inför mamma Agneta och lillasyste­r Wilma.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Alice gömmer sig en stund för fotografen – men sedan tittar hon fram.
Bild: Roger Larsson Alice gömmer sig en stund för fotografen – men sedan tittar hon fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden