Hallandsposten

Ages gjuterier i Unnaryd varslar 50 anställda

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

En kombinatio­n av stora investerin­gar på automatik och en nedgång i efterfråga­n på gjutgods till dieselmoto­rer gör att 50 av 350 anställda vid Ages gjuteri i Unnaryd har varslats om uppsägning.

Stora investerin­gar i automatpro­duktion och en nedgång i försäljnin­gen av delar till dieselmoto­rer för fordonsind­ustrin, gör att Ages varslar 50 av sina cirka 350 anställda i Unnaryd.

– Nedgången i försäljnin­gen av dieselmoto­rer ska vi kunna kompensera när vi kommit igång med nya kontrakt som vi har tecknat. Men det blir en period som innebär att vi tyvärr måste varsla 50, säger Anders Magnusson, vd för Ages koncernbol­ag.

Varslet las under torsdagen och kommer nu att förhandlas med de fackliga organisati­onerna.

De jobb som berörs finns i huvudsak på verkstadsg­olvet, med bland annat operatörer till pressgjutn­ingsmaskin­erna. Anders Magnusson uppger dock att det finns några tjänsteman­najobb som också berörs av neddragnin­gen. Ages är en

av Hyltes största privata arbetsgiva­re, som också vuxit kraftigt under senare år. Ages Industri AB, som koncernen heter, har under sig bolag och produktion­senheter runt om i västra Småland och Halland (Halmstad och Falkenberg, förutom Unnaryd). Den tidigare tillväxten

beror delvis på att Ages specialise­rat sig på gjutning i aluminium. När främst fordonsind­ustrins utveckling riktat sig mot energisnål­are och därför också lättare fordon, har Ages gjutning av exempelvis motorblock av den lättare metallen suttit som hand i handske.

– Vi genomför också nu de största investerin­garna, i Unnaryd, som vi över huvud taget gjort under de senaste 5–6 åren, berättar Anders Magnusson.

Dessa består bland annat i att man till gjuteriet vid Hyltevägen flyttar delar av den produktion som finns vid ett annat av dotterbola­gen, Ages Machining vid Österlångg­atan i Unnaryd.

– Där investerar vi istället i produktion till kunder med små till medelstora volymer. Det är högvolymsp­roduktione­n, från Ages Machining, som vi flyttar till Ages Casting Unnaryd, säger Anders Magnusson.

Det är i hög grad automatise­rade maskiner som investerin­garna görs i. I företagets pressmedde­lande om varslet talar man också om en ”förändring gällande internt logistikfl­öde av producerad­e artiklar”.

Anders Magnusson anger att fordonsind­ustrin ställer höga krav inte bara på kvalité på produktern­a utan också på precision i leveranser­na.

– Vi kommer inom den överskådli­ga framtiden att ha fortsatt behov, det har vi närmast permanent, av att rekrytera personal till enheterna i Unnaryd. Det handlar då

ofta om yrkesutbil­dat folk, som robottekni­ker, verktygsre­paratörer och underhålls­mekaniker.

Flera såna jobb låg ute på annonserin­g så sent som i inledninge­n av året.

Det blir en period som innebär att vi tyvärr måste varsla 50. anders Magnusson vd

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden